Külföld

Lekapcsolták az indiai appot, amin muszlim nőket kínáltak eladásra

rtl.hurtl.hu

2022. január 3. 11:49

A cél a muszlim nők megalázása volt. A rendőrség nyomoz.

Az indiai rendőrség két államban regisztrált eseteket azzal a mobiltelefonos applikációval kapcsolatban, amelyben száz muszlim nőt kínáltak „akciós áron". A BBC cikke szerint a rendőrség a nyílt forráskódú alkalmazás fejlesztőit és a kapcsolódó Twitter-oldal kezelőit is keresi.

 Az alkalmazás a GitHub nevű platformon volt elérhető, ahonnan már törölték. 

A lap szerint nem ez az első alkalom, hogy muszlim nőket online „árverezéssel" zaklatnak, tavaly júliusban egy Sulli Deals nevű alkalmazásban jelent meg nyolcvan nő képe, hasonló üzenettel. A képeket az érintett nők nyilvános profiljairól szerezték meg, a rendőrség azonban senkit sem tartóztatott le az ügyben. 

Egyik esetben sem történt tranzakció, a cél a muszlim nők lealacsonyítása, megalázása volt. A „sulli" egy olyan szlengszó, amelyet a jobboldali hindu trollok használnak a közösségi médiában a muszlim nők becsmérlésére. Hétvégén rendőrségi feljelentést tett Ismat Ara újságíró is, akinek neve és képe is megjelent az alkalmazásban, a nyomozás ismeretlen elkövetők ellen indult szexuális zaklatás és vallási alapú uszítás miatt. A rendőrség egy másik bejelentés alapján is nyomozást indított. Az alkalamazásban megjelent egy több éve eltűnt nő fotója is, de több ismert, sikeres bollywoodi színésznő is érintett. Többen arról posztoltak a közösségi médiában, hogy traumatizálva, megrettenve érzik magukat. 

Ashwini Vaishnaw információs és technológiai miniszter szombaton jelentette be, hogy a GitHub letiltotta az alkalmazást feltöltő felhasználót, és a rendőrség együttműködik a kibervédelmi ügynökségekkel. Priyanka Chaturvedi, a Shiv Sena párt képviselője Twitter-üzenetben reagált, szerinte a a platform blokkolása mellett fontos lenne, hogy megbüntessék azokat, akik létrehozták az alkalamazásokat. Az ANI hírügynökségnek úgy fogalmazott: az új alkalmazás azért jöhetett létre, mert a Sulli Deals készítőit még nem fogták el. 

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#bulli bai#app#emberkereskedelem#india

Címlapról ajánljuk