Külföld

Kivégzett két tanárt a mianmari hadsereg, akik egy jótékonysági szervezetnek dolgoztak

rtl.hurtl.hu

2021. december 28. 15:49

Menekülő nőkkel és gyerekekkel együtt ölték meg őket.

A Save the Children nemzetközi jótékonysági szervezet szerint két munkatársát meggyilkolták egy támadásban, amelyet a mianmari hadsereg hajtott végre – számolt be a hírről a BBC.

A szervezet szerint több mint 35 ember maradványait találták meg Kayah állam keleti részén, Hpruso település mellett, köztük nők és gyermekek holttestét.

A beszámoló szerint a katonák kiszállították az embereket az autóikból, néhányukat letartóztatták, másokat megöltek, majd elégették a holttestüket. A helyszínen készült fényképeken járművek elszenesedett roncsai láthatók.

A Save the Children szerint mindkét megölt munkatárs újdonsült apa volt, akik gyermekeket tanítottak Mianmarban, és az ünnepek miatt indultak haza. A jótékonysági szervezet egy tweetben felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tegyen lépéseket a tettesek felelősségre vonása érdekében.

A mianmari hadsereg tagadta a tömeggyilkosság vádját, állításuk szerint ők csak megpróbáltak megállítani hét „gyanús” autót, ezután pedig harcok törtek ki. A hadsereggel küzdő legerősebb gerillaszervezet, a Karen Nemzeti Védelmi Erők szerint viszont a halottak nem gerillák, hanem a harcok elől menekülő civilek voltak.

A mészárlás nem az első, amit a katonai diktatúra elkövetett, amióta Mianmar-szerte tömeges tüntetések robbantak ki, miután a hadsereg idén februárban újra átvette az irányítást az ország felett. A puccs után többek között letartóztatták a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji-t és pártjának tagjait is. A karen kisebbséggel azonban már hosszabb ideje, több évtizede háborúzik Mianmar központi kormányzata, így a mészárlást ezzel is összefüggésben követhették el.

Nyitókép: A karen védelmi erők által közreadott kép kiégett járművekről a Mianmar keleti részében fekvő Kaja állambeli Hpruszo közelében 2021. december 24-én. A Thaifölddel határos államban folyamatosak az összetűzések a hadsereg és a helyi karen kisebbség fegyveres csoportjai között. – Fotó: Karen védelmi erők / AP / MTI

#Külföld#mianmar#népirtás#kivégzések

Címlapról ajánljuk