Külföld

Fegyverkezik az Egyesült Államok: Biden aláírta a védelmi költségvetést, bővítik a nukleáris arzenált

rtl.hurtl.hu

2021. december 27. 18:33

Joe Biden amerikai elnök aláírta a törvényt, amely jóval több pénzt ad a Pentagonnak, mint amennyit kértek.

Joe Biden aláírja azt a 768 milliárd dolláros védelempolitikai törvényjavaslatot, amely jócskán felülmúlta a washingtoni Pentagonban működő amerikai védelmi minisztérium 740 milliárd dolláros igényét – írta a Politico.

Bár az eredeti törvényjavaslat is jelentősen növelte a Pentagon idei költségvetését, ám a republikánusok szerint ez az összeg nem lett volna elégséges ahhoz, hogy lépést tartsanak az inflációval, valamint Kína és Oroszország katonai erejének növekedésével. Ezzel Biden politkai oldala, a demokraták többsége is egyetértett, így mind a képviselőház, mind a szenátus támogatta a védelmi költségvetés további növelését.

A most aláírt törvényjavaslat az energiaügyi minisztérium által felügyelt nukleáris fegyverkezési programokat is támogatja. A megnövelt költségvetés további fegyverbeszerzésekre, így repülőgépek és anyahajók vásárlására is lehetőséget ad.

A Politico megjegyzi, hogy korábban nem különítettek el pénzt a megnövelt kiadásokra. Ezért az amerikai törvényhozóknak még meg kell állapodniuk a kormányzat finanszírozásáról az év hátralévő részében. Addig ugyanis a Pentagon és más szövetségi intézmények költségvetése még az előző évi, Donald Trump volt elnök alatt meghatározott szinten van befagyasztva.

Nyitókép: Az Egyesült Államok légierejének egyik F/A–18E/F Super Hornet vadászrepülőgépe megközelíti a USS Ronald Reagan nukleáris repülőgép-hordozót egy dél-kínai-tengeri hadigyakorlaton 2020. július 25-én. – Fotó: EPA / MTI

#Külföld#joe biden#nukleáris#hadsereg#költségvetés#egyesült államok

Címlapról ajánljuk