Külföld

Trump megakadályozná, hogy vizsgálhassák a Capitolium ostromában játszott szerepét

rtl.hurtl.hu

2021. december 24. 6:59

A volt amerikai elnök hivatalos feljegyzései döntő bizonyítékul szolgálhatnak a felelősség megállapításában.

Donald Trump csütörtökön a washingtoni legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy megakadályozza iratok átadását a Capitolium ostromát vizsgáló kongresszusi bizottságnak.

A konzervatív többségű bírói testületnek most arról kell döntenie, hogy a volt elnöknek joga van-e – éppen az elnöki előjogokra hivatkozva – megtagadni az adminisztrációja idején keletkezett feljegyzések átadását. Ezzel ugyanis felülbírálná Joe Biden hivatalban lévő elnök erre vonatkozó engedélyét.

Trump korábban sikertelenül próbálkozott az alsóbb fokú törvényszékeken azzal, hogy elejét vegye a testület által igényelt dokumentumok továbbadásának a nemzeti irattárból. 

Elnökségének feljegyzéseiről van szó, olyan látogatási listákról, naplókról, beszédvázlatokról, felvett telefonbeszélgetésekről, valamint az elnök és tanácsadói közti írásos üzenetváltásokról, amelyek betekintést nyújthatnak a január 6-i erőszakos eseményekbe, illetve a volt elnök ezekben játszott esetleges szerepébe.

Egy szövetségi bíróság azonban nemrég elutasította Trump keresetét. A törvényszék megállapította: a korábbi elnöknek nincs kereseti alapja arra, hogy megtámadja a hivatalban lévő Joe Biden elnök iratok átadására vonatkozó döntését.

A Fehér Ház már közölte, hogy Joe Biden nem él az elnöki előjogokkal, és nem fogja útját állni a szükséges dokumentumok átadásának a kongresszusi bizottság számára, mert szerinte ez szolgálja a legjobban az amerikai nemzet érdekeit.

Az amerikai törvényhozás épületét csaknem egy éve, idén január 6-án ostromolták meg, köztük Trump hívei is, az akkori elnök beszédét követően. A Capitoliumban a szenátus éppen a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. Trump ellen alkotmányos vádeljárást indítottak az ügyben, de végül felmentették. A Capitolium ostromával összefüggésben eddig több mint 570 embert vettek őrizetbe, és 650 esetben indult büntetőeljárás az amerikai igazságügyi minisztérium szerint. 

 

Nyitókép: Donald Trump a választási veresége utántartott első nagygyűlésén az Ohio állambeli Wellingtonban 2021. június 26-án. – Fotó: David Maxwell / EPA / MTI

#Külföld#donald trump#capitolium#ostrom#joe biden

Címlapról ajánljuk