Külföld

Korlátozzák a külföldi részesedésű médiumokat Lengyelországban

rtl.hurtl.hu

2021. december 17. 20:46

A parlamenti alsóház döntése értelmében külföldi cégek csak akkor kaphatnak médiaszolgáltatási engedélyt, ha a vállalatban nem haladja meg a 49 százalékot az Európai Gazdasági Térségen kívüli jogi személyek részesedése.

Elfogadta pénteken a szejm, vagyis a lengyel parlament alsóháza a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló törvénymódosítást, amelyet szeptember elején az ellenzéki többségű szenátus elutasított.

Az új szabályozást elutasító felsőházi határozat ellen a 460 fős szejmben 229 képviselő szavazott, míg 212 politikus az ellenzéki álláspontot támogatta, 11-en pedig tartózkodtak. Így most már csak Andrzej Duda államfőn múlik, hogy aláírja-e a jogszabályt. 

A törvénymódosítás értelmében külföldi cégek akkor kaphatnak médiaszolgáltatási engedélyt, ha a vállalatban nem haladja meg a 49 százalékot az Európai Gazdasági Térségen kívüli jogi személyek részesedése. Ezt a megoldást a szeptemberi parlamenti munkálatok során többen a TVN24 nevű, amerikai tulajdonú, ellenzéki beállítottságú lengyel hírtelevízió ellen irányuló lépésként értelmezték. A csatorna tényleges tulajdonosa ugyanis az amerikai Discovery társaság, annak ellenére is, hogy a hírtévét formálisan a Polish Television Holding BV nevű cég felügyeli, amely Hollandiában, az amszterdami Schiphol repülőtér területén – vagyis egy virtuális címen – van bejegyezve.

A TVN24 működési engedélyét viszont lejárata előtt, szeptember 22-én az illetékes lengyelországi testület meghosszabbította. A wirtualnemedia.pl szakportál szerdai cikke szerint a most megszavazott törvénymódosítás a jövőben veszélyeztetheti a Discovery más lengyelországi csatornáinak működését is.

A TVN24 honlapján a pénteki szavazás után közzétett, a TVN Discovery Csoport által jegyzett nyilatkozat 

a szabad média ellen elkövetett példátlan támadásnak minősíti az új előírásokat. 

„A jogszabály Lengyelország legnagyobb és legfontosabb szövetségese ellen irányul, hiszen a lengyel biztonság és a lengyel gazdaság zömében az Egyesült Államokra támaszkodik” – olvasható a dokumentumban, mely szerint a Discovery minden jogi eszközt mozgósítani fog „lengyelországi missziója érdekében”.

A nyilatkozat aláírói reményüket fejezték ki, hogy a lengyel államfő megvétózza a jogszabályt. Andrzej Duda korábban nem zárta ki ezt a lehetőséget.

Nyitókép: Napilapok fekete címlappal és rajtuk a következő felirattal: „Média választás nélkül” egy varsói újságárusnál 2021. február 10-én. Egy új adónem ellen tiltakoznak így, amit a kormány a koronavírus-járványra hivatkozva vezet be, de a kritikusok szerint valójában a független sajtó megroppantása a célja. – Fotó: Albert Zawada/MTI/EPA

 

#Külföld#lengyelország#média#korlátozás#médiatörvény#tulajdonrész

Címlapról ajánljuk