Külföld

Észak-Koreában betiltották a nevetést

rtl.hurtl.hu

2021. december 16. 15:38

Valamint nyilvános kivégzésen öltek meg legalább hét embert, mert dél-koreai zeneklipeket néztek. 

Az észak-koreai hatóságok 11 napra betiltották a nevetést, és a szórakozást, az előző vezető, Kim Dzsongill halálának tizedik évfordulója miatt – jelentette a Radio Free Asia (RFA). A jelenlegi vezető, Kim Dzsongun apja 1994-től irányította az ország, és 2011-ig tartó uralma alatt több millió észak-koreai halt éhen.

A mostani gyászidőszak alatt az észak-koreai lakosok csak ünnepélyes komolysággal az arcukon járhatnak az utcákon, tilos alkoholt fogyasztani, szórakozni és nevetni. Az emberek még születésnapokat sem ünnepelhetnek, és saját halottjaikat sem gyászolhatják meg, ha pont ekkor halnak meg.

Az RFA-nak egy észak-koreai forrás elmondta, hogy korábban a hatóságok letartóztatták és elvitték azokat, akik nem tartották be a gyászidőszakra vonatkozó szesztilalmat, és soha többet nem látta őket senki.

K-popért halál

Közben kiderült, hogy észak-koreai hatóságok nyilvános kivégzéssel öltek meg legalább hét embert, mert dél-koreai popzenei videoklippeket néztek, vagy terjesztettek – írta a New York Times, egy jogvédő szervezet jelentésére hivatkozva.

A halálbüntetések közül hatot a kínai határnál található Hyesan városában, 2012 és 2014 között, és kötelezték a lakosokat, hogy nézzék azokat végig. Sok esetben a halálra ítélt emberek rokonainak is végig kellett nézni szerettük kivégzését.

A dél-koreai popzene az egész világon népszerű, de Kim Dzsongun észak-koreai diktátor „romlott rákbetegségként” tekint rá, és a dél-koreai filmekkel és sorozatokkal együtt betiltotta azokat az országban. November végén egy férfit azért ítéltek halálra, mert a nagysikerű dél-koreai sorozatot, a Squid Game-et terjesztette, egy diákot életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek, amiért megnézte a sorozatot, hat másikat pedig öt évig tartó kényszermunkára.

Az észak-koreaiak között USB-s memóriakártyákon terjednek a dél-koreai szórakoztatóipar termékei, amelyek egyik fő csempészútvonala Hyesan városa, ahol a nyilvános kivégzésekkel próbálták eltántorítani az embereket a csempészfilmektől.

 

#Külföld#észak-korea#kim dzsongun#k-pop#dél-korea#popzene#squid game#kivégzés#nyilvános kivégzés

Címlapról ajánljuk