Keresem a családom

Rémálom az amerikai forgatáson – egy szürreális találkozás margójára

rtl.hurtl.hu

2016. november 30. 19:27

“Mike! Mike, hol vagy? Nincs itt senki!”- hallhattuk a filmben a kétségbeesett Lilut. A megtalált rokon ugyanis a találkozás percében egyszerűen eltűnt a helyszínről. De ne rohanjunk ennyire előre!

Glemba Ani azon kevesek közé tartozik, aki azt mondhatja magáról, hogy már közel 60 éve nem ismeri testvérét, Boriskát, és pontosan ennyi ideje igyekszik megtalálni őt. A régi fényképeken kívül számára Boriska nem volt más, mint egy hang a telefon túloldalán, vagy mint egy mosolygó arc a fehér napszemüvegben. Pedig ő több: egy soha nem ismert nővér, akit igenis meg akart ismerni.

Érzésein édesanyja sem könnyített: minden Boriskát érintő kérdésére azt a választ kapta, hogy “Nem a te dolgod. Ne foglalkozz vele!” Boriska tabu téma lett a családban.

Csupán annyit tudhattak róla, hogy 18 évesen akkori párjával, Gergely Ferenccel Kaliforniába költözött. Onnan küldött néhány képet és telefonált párszor, ám testvéreivel nem került igazán kapcsolatba.

Boriska volt a legidősebb az öt gyermek között. A féltestvérség ellenére édesanyjuk halála után az örökölt vagyon neki is kijárt.

A testvérek kerestették a Vöröskereszttel és a Külügyminisztériummal is, de nem jártak sikerrel. Ani azóta is becsületesen őrzi Boriska örökségét és kész bármikor átadni neki.

Kutatásunk során a rejtélyre - hogy milyen életük volt az amerikai álomban – lassan fény derült. Egy nemzetközi családfakutató cég segítségével tudtuk meg, hogy Gergely Borbála meghalt, férje és elsőszülött lánya szintén. A sok tragédia között sikerült valami jót is találni: két fiúgyermek még él. Közülük Mike Z Gergellyel, Boriska egyik fiával tudtuk felvenni a kapcsolatot.

Mike-kal a találkozás előtt több üzenetet, e-mailt is váltottunk, úgy tűnt, minden a megbeszéltek szerint alakul. Stábunk bátran repült ki hozzá Anival.

De mégsem az fogadta Lilut és csapatát, amire vártak. Bizonyítani nem tudjuk, de a látottak, átéltek alapján úgy gondoljuk, hogy Mike valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt volt, amikor találkoztunk vele, más nem lehetett különös viselkedésének az oka. Az interjú alatt is érezni lehetett, hogy eltűnik, elvész a gondolatai között, de azt nem hittük volna, hogy a találkozáskor szó szerint el fog tűnni előlünk.

A tervezett idilli találkozás helyébe a kétségbeesés és idegesség lépett, hiszen Ani már megérkezett a találkozó helyszínére, ám Mike addigra eltűnt.

Ritkán látni a stáb összes tagját a képernyőn, de a tehetetlenség és aggodalom hullámaiban ez nem számított. Az utolsó pillanatban Jean Pierre, Mike barátja lett segítségünkre, aki megtalálta és a parkolóba kísérte Mike-ot, ahol édesanyja testvére várta. Eljött hát ez a pillanat. Ani higgadt nyugodtsága mindent megoldott, és a nyelvi korlátok ellenére is értették egymást egy-egy gesztusból, ölelésből.

Hazatértünk után Ani megpróbálta elérni Mike-ot többször is, hiszen meg mindig hátra volt az örökség átadása. 3 hónapig semmi válasz, a reménye ismét fakulni látszott. Aztán 2 héttel ezelőtt válasz érkezett az unokaöcstől Facebook-on. Most ismét beszélnek, valamint elkezdik intézni a papírmunkát is, hogy elindíthassak a hagyatéki eljárást és Ani végre odaadhassa az örökséget nővére fiának.

#Keresem a családom#mike#lilu#rtl

Címlapról ajánljuk