Időjárás

Megdőlt az idei nyár hidegrekordja: -3,7 °C volt a Mohos-töbörben

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 15:28

Tegnap délután még ott is kánikula volt.

Megszületett az idei nyár hidegrekordja: hajnalban -3,7 °C-ot mértek a Bükk-fennsík Mohos-töbör nevű részén, írja a Telex. Ugyanitt vasárnap délután még 30,1 fokot mértek.

A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete magyarázatként azt írta Facebook-oldalán, hogy a délután folyamán gyors mozgású hidegfront haladt át az országon, és lassú hőmérséklet-csökkenés indult el a fennsík térségében is, ahol a naplemente és a front elhaladása után elállt a szél és kitisztult az ég. A hőmérséklet csökkenése fél hatkor érte el mélypontját.

A Mohos-töbör – hasonlóan a többi töbörhöz – a víz által a karsztos kőzetekben kialakított, tálca formájú természeti képződmények, mélyedések (hasonlatosak a völgyekhez). Jellemzője a sajátos igen hideg mikroklíma. A nehezebb hideg levegő ugyanis csapdába esik a töbrökben, így ott jóval hidegebb szokott lenni a környezeténél. Ha adottak a meteorológiai körülmények, nyáron is fagyhat – mint ahogy most is történt – télen pedig extrém hideg alakulhat ki. A Mohos-töbörben mértek már mínusz 52 fokot is. 

Nyitókép (illusztráció):  Mrcsifkin, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

#Időjárás#hidegrekord#bükk-fennsík#mohos-töbör

Címlapról ajánljuk