Időjárás

A hétvégén kivételesen elmarad a pokoli hőség, de lesz helyette eső bőven

rtl.hurtl.hu

2024. július 20. 15:43

Végre lehet szellőztetni egy kicsit, no meg kikapcsolni a klímát.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. Időjárásjelentése szerint a hétvégén némileg tűrhetőbb időjárás várható, mint az eddigi, pokoli kánikulák. A skandináv államokban csapadékos időt okozó ciklon feloszló stádiumban már a Kelet-európai síkság északi felén örvénylik. Közben újabb ciklon érte el a Brit-szigeteket, ott többfelé jelentős mennyiségű csapadék hull. Közép-Európában egy sekély ciklon képződött, amely az éjszaka során Szlovéniában, Horvátországban, valamint Karintiában kiadós esőt okozott. A felsorolt területeken nem egy helyen 40-80 mm csapadékot mértek.

A Kárpát-medence időjárását vasárnap estig az említett sekély ciklon alakítja, így hazánkban is többfelé várható csapadék.

Hazánkban ezért folytatódik a felhőzet növekedése. A keleti, északkeleti országrészben a jellemzően fátyolfelhős ég mellett több, nyugatabbra a felhős idő mellett kevesebb napsütés valószínű, utóbbin akár tartósan borult tájak is lehetnek. Elszórtan valószínű eső, zápor, délen, délnyugaton zivatar is előfordulhat. Éjszaka is lehet elszórtan intenzív csapadék, majd vasárnap főleg az északkeleti harmadban alakulnak ki újabb záporok, zivatarok. Az északkeleti, északi szelet szombaton élénk lökések kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 17 és 22 fok között valószínű, nyugaton lehet néhol kissé hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 28 és 33 fok között alakul.

Nyitókép: Pixabay

#Időjárás#hőség#eső#ciklon#nyár#klíma#csapadék

Címlapról ajánljuk