Időjárás

Tombol a kánikula: idén először mértek több mint 40 fokot, egy héttel meghosszabbították a piros hőségriasztást

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 11. 17:41

Csütörtökön is megdőlt a napi hőmérsékleti rekord, az országos tisztifőorvos jövő csütörtök éjfélig meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást.

Az országos tisztifőorvos jövő csütörtök (július 18-a) éjfélig a teljes országra meghosszabbította a III. fokú hőségriasztást!

közölte a HungaroMet a Facebookon.

A HungaroMet nem sokkal később azt írta, hogy Kelebián 40 fokot mértek – idén először –, amivel megdőlt a napi országos rekord:


A korábbi július 11-i melegrekordot, 38,5 fokot 1922-ben mérték Szerep településen. Több budapesti mérőállomáson is magasabb hőmérsékletet mértek ma, mint az eddigi július 11-i maximumrekord. A meteorológiai szolgálat szerint pénteken akár 41 fok is lehet.

Mit jelent a vörös riasztás?

A jelenleg érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 5-én rendelte el a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, július 12-én, pénteken 24 óráig tartó hatállyal. A HungaroMet tájékoztatása szerint ezt a riasztást hosszabbították meg jövő csütörtök éjfélig.

A harmadfokú hőségriasztás arra hívja fel a figyelmet, hogy a tartós meleg megviseli a szervezetet, ezért fokozottan figyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra, kerülni kell a megerőltető fizikai munkát. A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen, a napszúrás elkerülése érdekében viseljenek napellenzős sapkát vagy kalapot.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszan tartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5 fok fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. 

A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis a biciklitúra vagy egyéb aktív pihenési forma mellett dönt a hőségriasztás ideje alatt, gyakrabban tartson pihenőt, álljon meg a közterületi nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be pólóját.

A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet.

Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe. Az autóval közlekedőkre is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.

A gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyja senki a parkoló autóban. Még egy félárnyékban parkoló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet, akár 70 fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Aki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

A melegben megnő a szabadtéri tüzek kockázata, emiatt tűzgyújtási tilalom van érvényben az ország egész területén. A hőségriasztás ideje alatt ott sem tanácsos elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol ezt az önkormányzat egyébként engedélyezi. A bográcsozók, grillezők egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül a tüzet.

A kánikulában megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata is. A kéményben légdugó alakulhat ki, amely miatt a füstgáz visszaáramlik és szén-monoxid fejlődik. Ezért még nyáron is fontos a nyílt égésterű vízmelegítők mellett szén-monoxid érzékelőt működtetni.

Nyitókép: HungaroMet / Facebook

 

#Időjárás#kánikula#klímakatasztrófa#forróság#hőségriasztás

Címlapról ajánljuk