Időjárás

Másodfokú riasztást adtak ki, jégeső is előfordulhat

rtl.hurtl.hu

2024. május 21. 16:25

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adtak ki a délnyugati megyék egyes járásaira. A zivatarokat viharos, óránkénti 60-80 kilométeres széllökés, felhőszakadás, apróbb szemű jég kísérheti.

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun egyes járásaira a HungaroMet Zrt. kedd délután. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, valamint jégeső is.

Az ország többi részére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hevesebb zivatarok veszélye miatt.

Az előrejelzés szerint kedd késő délutánig főként a Dunántúlon alakulhatnak ki zivatarok. A késő délutáni órákban délnyugat felől zivatarrendszer éri el a délnyugati országrészt, és fokozatosan gyengülve halad tovább az ország belső területei felé északkeleti irányba. A késő esti órákban várhatóan a keleti, északkeleti országrészt is eléri.

A zivatarokat viharos, óránkénti 60-80 kilométeres széllökés, felhőszakadás, apróbb szemű jég kísérheti.

A Dél-Dunántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak 2-4 centiméteres jéggel, óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó széllökéssel. A Katasztrófavédelem azt javasolja: ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – ajánlott védett helyre vinni.

Továbbá azt kérik, hogy lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Nyitókép: Getty Images

 

#Időjárás#narancssárga riasztás#vihar#zivatar#jégeső#villámlás#hungaromet

Címlapról ajánljuk