Időjárás

Kiderült: ilyen idő lesz karácsonykor

rtl.hurtl.hu

2023. december 22. 13:28

Az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzéséből az látszik, hogy nem lesz fehér karácsonyunk.

Enyhe, szinte tavaszias lesz az idő karácsonykor, a legmelegebb órákban 14 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet, de olykor a szél erős lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzéséből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez.

Szombat délelőtt még kisüthet a nap egyes körzetekben – főként északkeleten –, és átmenetileg több helyen csökken a csapadékhajlam. A nap második felében mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet: a délnyugati megyékben eső, másutt havas eső, havazás is valószínű. 

Szombaton a nap második felében a magasabban fekvő részeken 5-10 centiméteres hóréteg kialakulhat.

Az előrejelzés szerint ez csak átmeneti lesz így, ugyanis késő délutántól enyhülés kezdődik, viszont olykor viharos széllökések lehetnek. Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 9 fok között várható, az ország nagyobb részén délelőtt lesz a legmelegebb.

Szenteste napján, vasárnap nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható. Csak kevés helyen számíthatunk esőre, és főleg északon, északkeleten, illetve a hegyekben havas eső, havazás is előfordulhat.

Hajnalra 0-6 fok közé hűl a levegő, a havas északkeleti tájakon mínusz 1 és mínusz 3 fok közötti hőmérséklet lehet. Kora délután többnyire 7-13 fok valószínű, de északkeleten néhány fokkal hidegebb lesz. Karácsony első napján ugyancsak erősen felhős vagy borult időre kell számítani, néhol előfordulhat gyenge eső, a nyugati, délnyugati szelet többfelé erős lökések kísérik.

December 25-én a minimum 2-8 fok, a maximum-hőmérséklet 8 és 15 fok között alakul.

Karácsony második napján, kedden változóan felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel. Csapadékra nincs kilátás, éjjel vagy hajnalban foltokban köd képződhet. A délnyugati, nyugati szél több helyen megerősödik, a hőmérséklet hajnalban 0 és plusz 7, kora délután 7-14 fok között várható.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Időjárás#karácsony#szenteste#ünnep#család#időjárás-előrejelzés#országos meteorológiai szolgálat#havazás#eső

Címlapról ajánljuk