Időjárás

Tartósnak bizonyul a blocking helyzet Európa időjárásában: Franciaországban 35 fok, Londonban 30 fok a hőmérséklet

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 7. 17:45

Blocking helyzetnek nevezzük a meteorológiában azt az időjárási helyzetet, amikor a mérsékelt övezet alap áramlása, a nyugat-keleti áramlás blokkolva van: ez a klasszikus blocking helyzet alakult ki a kontinensen az elmúlt napokban, és ez tartósnak bizonyul, ugyanis a következő napokban, sőt, még a jövő hét elején is ez lesz jellemző a térség időjárására.

Az Omega-blocking helyzet arról kapta a nevét, hogy az időjárási helyzetkép kirajzolja a görög ábécé utolsó betűjét, az Omegát. A blokkoló képződmény egy hatalmas magas nyomású tömb a szárazföld belseje fölött – amit a térképen M betűvel jelöltünk. Ennek nyugati, délnyugati, valamint a délkeleti oldalán légörvények okoznak csapadékos időjárást.

A magas nyomású tömeg nyugati oldalán délről afrikai eredetű légtömeg árasztotta el Nyugat-Európát: Franciaországban már napok óta több helyen 35 fok körüli vagy afölötti maximumokat mértek, de még Londonban is többször 30 fok köré emelkedett a hőmérséklet az elmúlt napokban. 

Nálunk ilyen szélsőségektől nem kell tartani: az előttünk álló éjszaka derült lesz az ég, és a minimum eloszlása újra szeszélyes lesz: általában 7 és 14 fok között értékekre lehet számítani.

 

#Időjárás#rtl időjárás#meteorológia#Videó#blocking helyzet#meleg

Címlapról ajánljuk