Időjárás

Nem tágít a vihar: másodfokú riasztást adtak ki a heves zivatarok miatt, jégeső is lehet

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 29. 15:34

Az OMSZ narancs riasztást adott ki több járásra is.

Hevesebb zivatar kialakulásának veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki néhány északkeleti járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden délután az MTI szerint.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egyes járásaiban a következő órákban hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

A meteorológiai szolgálat közölte: kedden országszerte alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, amelyek dél felől több hullámban érkeznek. A zivatarokhoz általában viharos, óránkénti 60-90 kilométeres széllökés, jégeső és felhőszakadás társulhat.

Délután, kora este délnyugaton és északkeleten előfordulhatnak heves zivatarok is erősen viharos – óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó – széllökések, illetve akár 3-5 centimétert elérő jég kíséretében. Ezeken a tájakon az egymást követő zivatarcellákból lokálisan akár 35-50 millimétert meghaladó csapadék is leeshet.

A zivatarok száma és intenzitása az éjszaka folyamán várhatóan csökken, miközben északnyugaton már stabilizálódik a légkör. Szerdán főként már csak a Dunától keletre kell zivatarokra számítani.

A meteorológiai szolgálat keddre az északkeleti országrészben Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyékre, valamint délnyugaton Zala, Somogy, Tolna és Baranya vármegyékre adott ki másodfokú figyelmeztetést a hevesebb zivatarok veszélye miatt.

Korábban arról számoltunk be, hogy hirtelen annyi eső esett, hogy elöntötte a víz az utcákat, de intenzív jégesőt is hozott a hétfői vihar. Egy olvasónk Tapolcán készített felvételeket az éjszakai ítéletidőről. Máshol az intenzív csapadék és az erős szél fákat döntött ki, és a tűzoltóktól kértek segítséget.

Nyitókép: MTI / Rosta Tibor

#Időjárás#vihar#riasztás#jégeső#omsz#szabolcs

Címlapról ajánljuk