Időjárás

Harmadfokú riasztás: 40 fok felé kúszik hétvégén a hőmérő higanyszála

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 25. 7:43

Szombaton és vasárnap is kutya meleg lesz, a csúcsérték a legtöbb helyen 35 fok közelében várható, de lesz ahol 38 fok is lehet.

Pénteken újra erőre kap a hőség, írta az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebookon, felhívva a figyelmet arra, hogy harmadfokú hőségriasztás van érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján péntek éjfélig a magas napi középhőmérsékletre szóló figyelmeztető előrejelzést adott ki. A figyelmeztetés szerint pénteken többfelé lehet 27 fok feletti napi középértékekre számítani, délután a legmagasabb nappali hőmérséklet 32-36 fok között alakul várhatóan, míg estére 20-27 fok közé hűl le a levegő. A Balaton 27, a Velencei-tó vize 29 fokos.


Szombaton napos időre lehet számítani, kevés felhővel. Délutánra 32-38 fok közé melegszik fel a levegő, elszórtan egy-egy zápor, zivatar alakulhat ki, miközben a déli, délkeleti szél helyenként megélénkülhet.

Vasárnap a szombatihoz hasonló kánikulai idő várható: a hőmérsékleti maximumok 32-38 fok között alakulnak. Enyhülést csak néhol hozhat futó zápor, zivatar, illetve estétől az Észak-Dunántúlon a megélénkülő északnyugati szél.

Az Időkép előrejelzése szerint az embert próbáló kánikula még napokig megmarad, érdemi változás hétfőn sem várható, csak a Nyugat-Dunántúlt érhetik el komolyabb zivatarok, a csúcshőmérséklet 30-37 fok között valószínű. 

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

#Időjárás#kánikula#meleg#hőség#hőségriasztás

Címlapról ajánljuk