Időjárás

Zivatarokkal, felhőszakadással érkezik kedden a hidegfront

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 1. 6:29

Kiadták a figyelmeztetést az ország nyugati felére, egészen a Duna-Tisza közéig.

Az ország nyugati és középső megyéire is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a kedden várható zivatarok miatt, emellett hat nyugati megyében felhőszakadásra is kell számítani.

Mint a szöveges figyelmeztető előrejelzésben írják, kora délután északnyugat felől hidegfront érkezik. A fronthoz társuló zivataros csapadékrendszer előbb az Alpokalja, Kisalföld térségét éri el, majd kelet felé fejlődve késő estig a Duna-Tisza közére is átterjed. Nyugaton több helyen hullhat 20-30, az intenzívebb zivatarokban akár 40 mm feletti csapadék. Az északnyugatira forduló szelet többfelé kísérheti 50-65, zivatarban helyenként 70-90 km/h-s szélroham.

Zivatarok kialakulása nagyobb számban a késő délutáni, esti órákban várható délnyugaton. Leginkább az Alpokalja, Zala és Somogy térségében a heves zivatarok idején 90 km/h feletti szél és nagyméretű jég is kialakulhat. A front késő este gyengülő intenzitás mellett halad kelet, délkelet felé, mögötte stabilizálódik a légkör, mérséklődik a szél.

A várható időjárásról további részleteket az RTL időjárás-jelentéséből tudhat meg.

#Időjárás#zivatar#felhőszakadás#figyelmeztetés

Címlapról ajánljuk