Időjárás

Épp azelőtt pusztult el egy kanadai mormota, hogy megjósolhatta volna, jön-e a tavasz

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 2. 17:07

Már nagyban tartott a Fred tiszteletére szervezett ünnepség, amikor holtan találták.

Nem Punxsutawney Phil az egyetlen időjósként tisztelt mormota Észak-Amerikában, az Egyesült Államok és Kanada több városában is él a hagyomány, ami szerint ha a mormota február 2-án kijön az üregéből és meglátja az árnyékát, akkor hosszú lesz még a tél.

Kanadában, a Quebec tartományban található Val-d'Espoir városában is sokan várták, hogy Fred, a mormota megjósolja, milyen időjárás várható a következő hetekben, hónapokban.

A csütörtöki Mormota-nap (Groundhog Day) rendezvény szervezője azonban szomorú hírt közölt, amikor már javában tartott a város zenés-táncos ünnepsége, jelentette a CBC News.

„Az életben csak az a biztos, hogy semmi sem biztos” – mondta Roberto Blondin a várakozó nézők tömege előtt, majd bejelentette, hogy Fred elpusztult.

Blondin azt mondta, hogy amikor megpróbálta felébreszteni, holtan találta a mormotát. Fred nem mutatott semmilyen életjelet, feltehetően késő ősszel vagy december elején, téli álma közben hunyt el, kilencéves korában.

Blondin ekkor kicsit vidámabbra fordította a gyászos hangnemet, és azt mondta, Fred szerette a gyerekeket, és biztos örült volna, ha egy gyerek helyettesíti őt csütörtökön. Ezzel felhívott a színpadra több gyereket is, és egyiküknek, egy mormota sapkát viselő kisfiúnak adott egy plüss mormotát. Mivel épp hét ágra sütött a nap, a játék Fred hat hét telet jósolt.

Jövőre Fred feladatát egy új mormota – Fred Junior – veszi majd át, aki készen áll arra, hogy folytassa a hagyományt, közölte Roberto Blondin.

Nyitókép: fredlamarmotteofficielleduquebec.ca

#Időjárás#mormota#hagyomány#kanada

Címlapról ajánljuk