Időjárás

Phil, a mormota azt üzente, hogy még hat hétig tart a tél

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 2. 15:03

A legendás időjós csütörtökön meglátta az árnyékát.

Punxsutawney Phil – az Idétlen időkig (Groundhog Day) című filmklasszikusból jól ismert mormota időjós – csütörtök reggel felébredt és meglátta az árnyékát, írja a CNN. Mindez a hidelem szerint azt jelenti, hogy a tél még legalább hat hétig tart.

Február 2-án, a Mormota-nap (Groundhog Day) alkalmával a Punxsutawney Mormotaklub (Punxsutawney Groundhog Club) tagjai elzarándokoltak Gobbler's Knob-ba, Phil hivatalos otthonához, és megvárták, hogy Phil elhagyja az üregét.

A hiedelem szerint ha a mormota meglátja az árnyékát, még hat hétig téli időjárásra kell számítani. Ha nem, akkor már jóval korábban élvezhetjük a kellemes tavaszias időt. Nos, Phil kijött, és mivel épp sütött a nap, meg is látta az árnyékát. 

A tél egyébként hivatalosan március 20-án, a tavaszi napéjegyenlőségkor ér véget, függetlenül attól, hogy Phil mit jósol. A természet amúgy elég ritkán követi az ütemtervet, mint ahogy Phil jóslatai sem válnak be mindig. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Ügynökség (NOAA) szerint az elmúlt tíz évben Phil előrejelzése mindössze négyszer jött be.

Az időjóslással foglalkozó mormotaklub 1887 óta működik a Pennsylvania állambeli Punxsutawney-ban. Gobbler's Knob lakójának teljes neve és címe Punxsutawney Phil, a látnokok látnoka, a bölcsek bölcse, a prognosztikátorok prognosztikája és a rendkívüli időjárás-próféta.

Phil tavaly ugyancsak még hat hétig tartó telet jósolt, amiről a Híradóban így számoltunk be:

Nyitókép: Michael Swensen/Getty Images

#Időjárás#punxsutawney phil#tél#mormota#időjós#hagyomány

Címlapról ajánljuk