Halálos hóvihar söpört végig Japánon isA múlt héten kezdődött téli ítéletidő következtében legalább 17-en meghaltak.
Időjárás

Halálos hóvihar söpört végig Japánon is

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 26. 9:36

A múlt héten kezdődött téli ítéletidő következtében legalább 17-en meghaltak.

Legalább 17-en meghaltak, több mint 90-en megsérültek és több száz otthon maradt áram nélkül Japánban, a múlt héten kezdődött heves havazás következtében, közölték hétfőn a katasztrófavédelem illetékesei.

Az erős téli időjárási frontok rengeteg havat zúdítottak Japán északi régióira, írja az ABC News. A halálos áldozatok közül többen is hóeltakarítás közben vesztették életüket: leestek, miközben a havat kotorták házuk tetejéről, vagy a háztetőkről lecsúszott vastag hókupacok temették be őket. Az önkormányzati hivatalok ezért arra szólították fel a lakosságot, hogy legyenek körültekintőek a hóeltakarítás során, és ne egyedül dolgozzanak.

Japán északkeleti részén több olyan területről számoltak be a híradások, ahol az évszakban átlagos hómennyiség háromszorosa hullott le pár nap alatt.

A gazdasági és ipari minisztérium szerint a heves havazás Hokkaidó szigetén ledöntött egy távvezeték tartóoszlopot, így körülbelül 20 000 otthon maradt áram nélkül karácsony reggelén. A közlekedési minisztérium szerint több tucat vasúti járat közlekedését is fel kellett függeszteni vasárnapig.

Mindeközben az Egyesült Államokban is rendkívüli téli időjárás uralkodik, a napok óta tomboló hóviharoknak legalább 46 halottja van eddig.

Nyitókép: Kyodo News via Getty Images

#Időjárás#japán#tél#havazás#hóvihar

Címlapról ajánljuk