Időjárás

Ne várjon tovább a kerékcserével, az előrejelzések alapján nem lesz nagy enyhülés

rtl.hurtl.hu

2022. november 22. 11:59

A hétvégén leesett az első hó, ráadásul még most is hideg van. Végleg itt a tél, vagy még visszatér az enyhébb idő? A friss, középtávú előrejelzések segítségével erre keressük a választ.

A hétvégén észak felől igen hideg légtömeg került a közelünkbe, ebből pedig a felszín közeli légrétegekben egy kevés be is szivárgott a Kárpát-medencébe. Annak, hogy ez valóban csak az alsó légrétegekben játszódott le, egyértelmű bizonyítékát láthattuk: az esőt Bécs és Sopron térségében, majd Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes részein váltotta fel havazás. A két egymástól távol eső régió közös tulajdonsága, hogy arrafelé talál magának utat az egyébként a felszín közelében „folydogáló” hideg levegő. Északnyugaton az úgynevezett Dévényi-kapun át, az Alpok és a Kárpátok, míg északkeleten az Északnyugati- és Keleti-Kárpátok vonulatai között. A hó mennyisége persze nem volt nagy, ráadásul csak a hegyvidékeken maradt meg egy ideig, de az őszi-téli szezon első havazása mindig olyan esemény, amely jelentősebb közérdeklődésre tart számot. Főleg akkor, amikor még nem biztos, hogy minden autós felkészült a téli útviszonyokra. A hideg azóta is velünk van, érzékelhetően intenzívebben kell fűteni a napokban. Az ország jelentős részén megjelentek a hajnali fagyok, Zabarban pedig kedd reggel már -5 Celsius-fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kis enyhülés

A hét hátralévő részében, ha nem is sokkal, de 2-3 fokkal azért magasabbra emelkedhet a hőmérséklet. 

Csütörtökön és pénteken számíthatunk a legkellemesebb időre, pénteken a napsütésnek hála akár 10 fok közeli értékeket is mérhetünk. 

A hajnali fagyok visszaszorulhatnak, viszont egyáltalán nem tűnnek el teljesen. De mi a helyzet a havazással?

A heti csapadék zöme szerda estig le is hull az országban, a halmazállapot változására azonban inkább csak az Alpokalján, valamint a Dunántúli-középhegységben, a Vértesben és Gerecsében van esély. Ezt követően számottevő mennyiség legközelebb a hétvégén érkezhet, de akkor már nem kell országos és egész napos esőre, pláne nem havazásra számítani. Összességében hőérzetünk érdemben inkább csak pénteken javulhat, mégpedig a napsütés miatt. A fűtés mennyiséggel viszont a mostanihoz hasonló mértékben kalkulálhatunk.

Hűvös folytatás

Felmelegedésre a jövő héten kár lenne várni. 

Az előrejelzések szerint ugyanis folytatódik az átlagoshoz közeli, vagy annál kissé hidegebb idő. 

Ami azonban változás lehet, az éppen a változékonyság eltűnése. A ciklonokat anticiklon válthatja, ami a napok nagyobb részében gyengébb légmozgást, heti szinten pedig kevesebb csapadékot jelent. A jövő hét közepén ugyan látjuk jelét egy csapadékosabb időszaknak, de várhatóan nem ez lesz a meghatározó. 

Nagy hóakadályok tehát jó eséllyel november utolsó hetében már nem alakulnak ki.

Ami a folytatást illeti, nos, ott most nagyon ködösek a kilátások. December első hetétől az előrejelzés bizonytalansága drasztikusan megnő, még csak halvány mintázatokat is nehéz kiolvasni. Ez nem mindig van így, de most mindenképp azt üzeni nekünk, hogy ha valahol olyan előrejelzést látunk, amely 20-30 napos időtávon is pontos információval szolgál, akkor semmiképp se higgyünk neki, hiszen egészen biztosan csak szemfényvesztésről van szó.

Nyitókép: Drónnal készült felvételen a lillafüredi Palotaszálló épülete a befagyott Hámori-tóval a havas Bükkben 2021. december 26-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Időjárás#cikkek az időjárásról#kerékcsere#téligumi#havazás#előrejelzés#ma

Címlapról ajánljuk