Időjárás

Hova menjek, hogy lássam a keddi napfogyatkozást?

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. október 24. 18:35

Nem elég az engedékeny főnök, aki a déli órákban kiengedi a kíváncsiakat, a felhőket is el kellene hessegetni az égről. Melyek azok a tájegységek, ahol megéri készülni, és hol nem érdemes egyáltalán előkeresni a védőszemüveget?

Ritka jelenségnek számít a napfogyatkozás, legyen az teljes vagy csak részleges. Október 25-én, kedden Magyarországon is megfigyelhető lesz, már ahol az időjárás engedi. Nem elég ugyanis egy engedékeny főnök, aki a déli órákban kienged minket, a felhőket is el kellene hessegetni az égről. Nézzük, melyek azok a tájegységek, ahol megéri készülni, és melyek, ahol egyáltalán nem érdemes védőszemüveget beszerezni.

Először is tisztázzuk, mi is történik pontosan kedden. 

A déli órákban a Nap és a Hold látszólagos égi pályája metszi egymást, így a Kárpát-medencéből nézve 12 óra után 20-30 perccel (attól függ, hol vagyunk) takarásba kerül a legközelebbi csillag mintegy 30-40 százaléka. 

Percre pontos adatokat természetesen a csillagászoktól kaphatunk. A jelenség máshol is látszik majd, Nyugat-Ázsiában és Északkelet-Afrikában is készülnek rá, a legnagyobb takarást Nyugat-Szibériából figyelhetik meg. Ehhez hasonló esemény legutóbb 2015-ben volt, legközelebb pedig 2027-ben lesz, tehát érdemes megnézni, ha éppen van rá lehetőségünk. 

Az egyébként, hogy a Hold ideális esetben majdnem tökéletesen ki tudja takarni a Napot, tehát látszólag ugyanolyan átmérőjűek, teljességgel a véletlen műve. Egy újabb példa, mennyire egyedi és különleges hely a Föld.

Hol van esélyünk megpillantani Magyarországon?

Most pedig nézzük, hol lesznek felhők az égen, illetve hol láthatjuk majd a ritka égi tüneményt. Nos, alapvetően nincs jó hírünk, mert éppen egy front vonul majd át felettünk, ami nemcsak rontja, hanem szinte földbe döngöli az esélyeinket. Mindez egyébként éjjel kezdődik, ezért kedd délelőtt még országszerte borult lesz az ég, párás lesz a levegő, az eső is elered néhol, így ekkor az égre tekintve nem sok reményt táplálhatunk majd az iránt, hogy lássuk a napot. 

Jogosan. A felhőknek ugyanis hazánk döntő részén eszük ágában sincs távozni, délen, délkeleten egész nap megmaradnak, ott eshet a legtovább. A pesszimista forgatókönyv alapján a déli órákban legfeljebb a Kisalföldön tisztulhat ki az idő, az optimista szerint viszont a Szombathely-Budapest-Miskolc vonaltól északnyugatra eső tájak is a szerencsések közé tartozhatnak. Máshol ugyan vékonyodhat, nagyon jó esetben szakadozhat is a felhőtakaró, de ez nem elég ahhoz, hogy élvezhető képet láthassunk a nagyjából két órára megfogyatkozó Napról, inkább csak annyit vehetünk észre, hogy egy kicsit kevésbé lesz világos. Bárhogy is legyen, ha úgy dönt, ad egy esélyt neki, és megnézi a napfogyatkozást, azt csakis megfelelő védőfelszereléssel tegye, mert pár pillanat is elég ahhoz, hogy örökre elveszítsük látásunkat!

Nyitókép: Részleges napfogyatkozás Kínából nézve – Wikimedia Commons 

#Időjárás#napfogyatkozás#cikkek az időjárásról#égi jelenség#részleges napfogyatkozás#ősz#front#felhők

Címlapról ajánljuk