Időjárás

Fokozódó hőhullám: soha nem volt még ilyen meleg június 29-én

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 29. 17:41

Sorra dőltek szerdán a melegrekordok, több helyen is 38 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. 

Több helyen is megdőlt a június 29-i napi hőmérsékleti rekord, jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az OMSZ mérőállomásai közül a dévaványai mérte a legnagyobb forróságot: 

38,4 Celsius-fokot. 

Az 1994-es 37,9 fokos szeghalmi rekord ezen kívül még két helyen dőlt meg szerdán: Berettyóujfaluban 38,3°C míg a Budapesti Állatkertben 38,1°C volt az OMSZ által mért legmagasabb érték.*

Szerdán egyébként megdőltek a napi minimumhőmérsékleti rekordok is. A június 29-ére virradóra az éjszakai, hajnali órák sem hoztak felfrissülést, a legalacsonyabb hőmérséklet az országban többfelé is 20 fok fölött alakult. Az OMSZ szerint ez már trópusi jellegű éjszakai hőmérséklet. 

Keszthelyen például csak 24,8 fokig hűlt le a levegő hőmérséklete, ami új június 29-i országos napi minimumhőmérsékleti rekord. (A korábbi rekordot Tata tartotta, ahol 1997-ben ugyanezen a napon csak 23,2 fokot mértek.)

A fővárosban is rendkívül enyhe volt az éjszaka, 23,2 fokkal megdőlt az erre a napra vonatkozó legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja. (A korábbi rekord 22,5 fok volt, még 1963-ból.)

*Cikkünkben korábban az szerepelt, hogy a Fejér megyei Adonyban mérte az Országos Meteorológiai Szolgálat egyik műszere a legmelegebbet, 39,2 fokot, de időközben az OMSZ módosította az erről szóló facebookos posztját, így mi is korrigáltuk cikkünket.  

Nyitókép: Mohai Balázs / MTI

#Időjárás#melegrekord#kánikula#hőhullám

Címlapról ajánljuk