Időjárás

Kiadták a figyelmeztetést: zivatar és hőség érkezik hétvégén

rtl.hurtl.hu

2022. június 23. 7:15

Szinte kettészakad az ország.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön a délelőtti órákban a vastagabb felhők zöme elvonul, amikből addig még főként délen elszórtan számíthatunk csapadékra, délután viszont napos idő várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. Elsősorban a Dunától keletre élénkülhet meg az északi, északkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között valószínű. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Zivatarok lehetséges előfordulása miatt Vas és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. 

Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Pénteken a többnyire kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett sok napsütésre számíthatunk. Csupán elvétve fordulhat elő zápor, zivatar estig, késő estig, nagyobb eséllyel a Dunántúlon. A délkeleti szél főleg a Dunántúlon többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 19 fok között alakul, de az északi völgyekben hidegebb lesz, délutánra 27 és 33 fok közé emelkedik a hőmérséklet. 

Szombaton a sok napsütés, illetve a fátyolfelhők mellett helyenként erőteljes lehet a gomolyfelhő-képződés. Elszórtan előfordulhat zápor, zivatar – nagyobb számban a nyugati és a középső országrészben. A Tiszántúlon a keleti, délkeleti, másutt az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 30 és 35, a délután záporos részeken 27, 29 fok között valószínű.

Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyékre zivatarok miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Vasárnap sok napsütés várható, általában kevés gomolyfelhővel. Legfeljebb egy-két helyen fordulhat elő zápor. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 19, a csúcshőmérséklet 30 és 36 fok között valószínű.

Vasárnapra hőség miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre.

Ez azt jelenti, hogy az érintett megyékben a napi középhőmérséklet 25 fok felett valószínű.

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

#Időjárás#hőség#figyelmeztetés#zivatar

Címlapról ajánljuk