Időjárás

Érdemes lesz sokáig fennmaradni, indul az éjszakai világító felhők szezonja

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. június 16. 8:48

A hosszú nyári esték igazi ékességei az éjszakai világító felhők. Gyönyörű, látványos és misztikus hatású légköri képződményekről van szó, amelyet angolul NLC-nek (Noctilucent Clouds) rövidítenek. Bemutatjuk, miért különlegesek, és mikor lehet őket elcsípni.

Hogyan jönnek létre?

Valódi felhőkről van szó, tehát kialakulásukhoz nem kell más, mint alacsony hőmérséklet, nedvesség és némi „kosz”, azaz aeroszolok. A világító felhők azonban nem ott alakulnak ki (a troposzférában), ahol hagyományos társaik, hanem sok-sok kilométerrel magasabban, az úgy nevezett mezoszférában. 

Számokra lefordítva: a hagyományos felhők legfeljebb 10-15 kilométeres magasságban képződnek, az NLC-k ezzel szemben itt 60-80 kilométeren. Ez a légkör leghidegebb régiója, akár -120 fok is lehet, ráadásul jellemzően ott égnek el a kisebb meteorok is, ezért a kialakuláshoz szükséges por is adott. Arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy vízgőz hogyan juthat el ilyen magasságokba. Egyesek szerint a magasra törő zivatarokból, mások szerint a meteorok csekély víztartalmából gyarapodhat a légréteg páratartalma, sőt az sem kizárt, hogy a műholdakat szállító rakéták üzemanyaga is jelentős forrás. Az biztos, hogy csak kevés víz képes elérni a mezoszférát, és ez a fő oka, miért látjuk olyan ritkán ezt a jelenséget.

Hogy ismerjem fel?

Naplemente után vagy napkelte előtt pásztázzuk tekintetünkkel a horizont fölötti égbolt azon részét, ahol a Nap lement vagy fel fog jönni, és a fátyol- vagy pehelyfelhőkhöz hasonló, tollpihére, vékony cérnaszálakra emlékeztető, látszólag tényleg kékesen vagy ezüstösen világító felhőket keressünk.

Mikor lehet látni?

A 45. és 80. szélességi körök között nyáron, többnyire a napfordulóhoz közel jelennek meg, jellemzően derült vagy gyengén felhős időben, ezért egészen könnyű megtalálni őket. Sajnos nem sokáig maradnak az égen, többnyire csak nagyjából fél óráig gyönyörködhetünk bennük, mégpedig naplemente után vagy napkelte előtt.

Milyen hatása van?

A világító felhők csapadékot nem adnak, nem takarják el a Holdat, nem jeleznek előre frontátvonulást. Ehelyett csökkentik telefonunk fotó tárhelyének kapacitását, megnő az esélye, hogy beütjük leeső állunkat, az éjszakába nyúló nézelődés miatt pedig kialvatlanok lehetünk. Mindezek ellenére megéri!

Nyitókép: világító felhők Angliában, a nothumberlandi partoknál. Fotó: Owen Humphreys/PA Images via Getty Images

#Időjárás#felhő#világító felhő#meteorológia#cikkek az időjárásról

Címlapról ajánljuk