Időjárás

Jön a hosszú hétvége, elromlik az idő: szeles, hűvös lesz a húsvét

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. április 14. 14:51

Tavaszi nagytakarításhoz kiváló, kiránduláshoz tűrhető, kerti partihoz kedvezőtlen időnk lesz a húsvéti hosszú hétvégén.

Az ünnepre betoppan a front

A mindössze néhány napos meleg, nyugodt időt követően az ünnep első napján menetrendszerűen érkezik egy hidegfront, amely felhősödéssel és több helyen záporokkal jár. Napsütésre ekkor délelőtt inkább a déli, délután pedig inkább az északi megyékben van remény.

Ami a csapadékot illeti, általában nem lesz sem áztató, sem sokáig tartó, sőt, az Alföld egyes részei teljesen ki is maradhatnak az égi áldásból. Ezt néhányan talán nem bánják, mert a záporok a szaharai por miatt össze is koszolhatják az autókat, ablakokat, egy valamire való öntözéssel azonban csak kevés helyen érnek fel. A hideg ekkor még nem ér ide, sokfelé regisztrálhatunk 20 fok körüli maximumokat.

Felhős szombat

Szombatra már megérkezik a hideg is, méghozzá erős, nyugaton viharos széllökésekkel. Bár délelőtt még sokfelé kisüthet a nap, délután már a felhők lesznek túlsúlyban, ezekből pedig főleg a Dunától keletre, illetve estefelé a Duna vonalához közeli tájakon záporok alakulhatnak ki. A hűvösebb légtömeg tisztább is, ezért saras eső ezen a napon már nem várható. A hőmérséklet jó esetben is csak 15, 16 fok körül tetőzik, de az északi megyékben közelebb marad a 10 fokhoz a csúcs.

Vasárnapra tovább hűl

A hideg levegőnek bőven lesz utánpótlása, amely még a hét utolsó napján is erős széllel tódul majd a Kárpát-medencébe. A hűvös hajnalt követően mindössze 10, 12 fokig melegszik a levegő, és ezen a napsütés sem sokat segíthet, mert hosszabb időre csak a Dunántúl kisebb részén láthatjuk a legközelebbi csillagot. Esernyő inkább csak a Tiszántúlon kellhet, de ott sem lesz jellemző a csapadék.

Ne nagy vödörrel

Ezek után talán nem meglepő, ha azt mondjuk, hétfőn se számítsunk banánérlelő melegre. A vasárnapihoz teljesen hasonló időnk lesz, kissé visszafogottabb légmozgással és kevesebb záporral. Hajnalban sajnos az erre érzékeny helyeken már fagyhat is, ami egyre nagyobb veszély a gyümölcstermésre nézve. 

Ilyen hőmérsékletek mellett gondoljuk meg jól, nyakon öntjük-e a kiszemelt hölgyeket egy vödör vízzel, nehogy megfázás legyen a vége!

Nyitókép: Adam Berry/Getty Images

#Időjárás#előrejelzés#meteorológia#húsvét#szél

Címlapról ajánljuk