Időjárás

Mi ez a nagy ingadozás a hőmérsékletben?

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. március 2. 10:11

Reggel bunda, délután pulóver – kezdődik a réteges öltözködés időszaka.

Ha valahonnan biztosan tudhatjuk, hogy még nem tűntek el teljesen az átmeneti évszakok (bár azon vannak), akkor az az, hogy a reggel magunkra aggatott ruhadarabok munkából hazafelé tartva már soknak bizonyulnak. Miért éppen tavasszal és ősszel jellemző, hogy egy napon belül akár 15-20 fokot is változik a hőmérséklet?

Persze azt nem mondhatjuk, hogy ez általános lenne. A hőmérsékleti hullámvasút akkor tud igazán beindulni, amikor a légkör maga megnyugszik – anticiklon épül ki, távoznak a felhők, legyengül a szél, és csökken a páratartalom. Ráismernek? Mostanság épp ez a helyzet.

Ha mindez fennáll, akkor nappal szépen fel tud melegedni a levegő, hiszen a nap már magasan jár és sokáig fent marad az égen, a talaj nincs mélyen átfagyva, és a harmat elillanása sem hátráltatja a hőmérséklet emelkedését. Ez tehát alapvetően a meleg évszakra jellemző folyamat. Éjjel azonban éppen fordítva, inkább a téli hónapokat idézi a légkör viselkedése. A gyenge szél, száraz levegő együttes hatása miatt gyors hűlés kezdődik, és igaz, hogy napközben a talajközeli légrétegek viszonylag meleggé váltak, ez a keskeny réteg este gyorsan tovatűnik.

Ahogy tehát maga az átmeneti évszak kifejezés is sugallja: mind a tél, mind a nyár megmutat valamit magából, persze egymást időben szigorúan elkerülve.

Az igazság nem lenne teljes, ha nem beszélnénk arról is, hogy az egész jelenség csak miattunk tűnik ennyire erősnek. Csikorgó téli napokon is előfordulnak nagy napon belüli hőingások, még a tajgán is megesik, hogy a hajnali -20 fok után dél körül már „csak” -5 fok van. Az viszont nagy különbség, hogy míg -20 és -5 fokban is téli ruházatot öltünk, addig ha ugyanez a 15 fokos változás 0 és +15 fok között játszódik le, akkor már elő kell vennünk a tél elején elcsomagolt tavaszi ruháinkat is. A ténylegesen nagy hőmérséklet-különbséget még nagyobbnak érezzük, ha „évszakhatárt”, vagy ha úgy tetszik, „ruházkodási határt” érint.

A következő napokban a kissé fagyos hajnalok után 6-9 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de ennél is szembeötlőbb ingásoknak majd akkor leszünk tanúi (még jó eséllyel a hónap során), amikor a reggel útnak induló kabátos diákok délután már pólóban ülnek a parkban.

Kép: MTI / Varga György

 

#Időjárás#meteorológia#cikkek az időjárásról#allaga tamás

Címlapról ajánljuk