Időjárás

Meglepődik még valaki, ha azt mondjuk, szeles hétvégénk lesz?

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. február 25. 12:50

A frontok száma ugyan csökken a hétvégén, de a minimum hőmérséklet is, a szél erőssége viszont nem áll be a sorba.

Az Alpokalja a legpechesebb

A pénteken érkező gyengélkedő (légköri) front nagyrészt csapadék nélkül vonul el hazánk légteréből, mögötte azonban érzékelhető, pár fokos lehűlésre számítunk.

Szombaton az ország nagy részén száraz idő várható fátyolfelhőzet által szűrt napsütéssel, élénk északias széllel. Ha még ennyi napsütést is zavarónak ítélnénk meg, javasoljuk a déli megyéket, ahol vastagabb lesz a felhőzet, ha pedig ennél is kellemetlenebb, „angolos” időben tennénk próbára magunkat, a Nyugat-Dunántúl lesz a megfelelő választás, ahol az erős szél mellé még záporokat is kaphatunk a nyakunkba. 

Ami a hőmérsékletet illeti: hajnalban az északi határvidéken fagyhat, míg napközben az átlagnak megfelelő 5, 8 fokot mérhetünk.

Barátságosabb hétzárás

Vasárnapra virradóra hazánk északi felét a felhők és az erős szél is megkímélik, így nagyobb területen deresedhetnek a szélvédők. A déli megyékben eközben a továbbra is vastag fellegekből eső, havas eső is hullhat, és ez még a délelőtt során is visszatarthatja az ottlakókat a kimozdulástól. 

Napközben a gyengén, közepesen felhős ég mellett általában napos jellegű és száraz időre számíthatunk, erős szél ezen a napon Szombathely, Nagykanizsa, valamint az Észak-Alföld (Eger, Tiszaújváros, Szolnok) tágabb térségében lehet. Délen marad mindvégig több a felhő, de délután elázástól már ott sem kell tartani. A csúcshőmérséklet alig változik, 6, 9 fok között szóródnak az értékek.

Összességében a hét utolsó napján mindenképp kellemesebb, jobb hangulatú, kirándulásokhoz kedvezőbb légköri viszonyok olvashatók ki az előrejelzésekből, és ezt érdemes is kihasználni!

#Időjárás#hétvége#szél#meteorológia#előrejelzés

Címlapról ajánljuk