Időjárás

Ne csodálkozzon senki, ha autót vagy ablakot kell mosni: szaharai por kavarog fölöttünk

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 11. 10:01

Ne csodálkozzon senki, ha a következő napokban autót vagy ablakot kell mosni.

Aki figyelte a péntek reggeli napkeltét, vagy napközben fel-fel pillantott az amúgy felhőtlen égre, bizonyára észrevette, hogy milyen bágyadtan, tompán fénylik odafönt a Nap. Helyenként ebben szerepet játszik a reggeli köd, a délelőtt is megmaradó párafoltok, de az ország nagy részén késő délelőtt is ez a szűrt, sárgás napfény jellemző.

A jelenség oka nem ismeretlen, évente néhányszor elő szokott fordulni ilyesmi, főként ha kitartóan és relatíve erősen dél felől, Afrika irányából fúj a szél. Nagyjából ez a helyzet most is: az Afrika fölött kavargó szél felkapott egy nagy adag finom szemcsés homokot, port a Szaharából, aminek egy részét előbb nyugatra, majd Afrika észak-nyugati része felől, Spanyolország, Olaszország irányába ragadta magával. Mindez az Athéni Egyetem időjárásfigyelő oldalának térképén (SKIRON) jól megfigyelhető:

Forrás: forecast.uoa.gr

A poros levegőcsáp hazánkat valamikor csütörtökön, az esti órákban érte el észak-nyugati irányból, és jelenleg Ukrajna irányába tekereg. Ha a SKIRON előrejelzése nem téved, akkor jövő hét csütörtökre hígul föl a levegő porkoncentrációja, ekkorra tisztul ki fölöttünk teljesen az ég.

Az ilyen poros napokon, főként ha kevés csapadék is hull, az afrikai por ki tud ülepedni a levegőből, beszennyezve a szabadban lévő dolgokat. Leginkább az autók karosszériáján, szélvédőin figyelhető meg ilyenkor vékony rétegben sárgás-barnás sár, no meg persze a tetőtéri ablakokat is alaposan elhomályosíthatja a szaharai eredetű kosz.

Nyitókép: afrikai poros reggel a Duna partján, február 11-én, fél kilenc körül – Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Időjárás#szél#homok#por#szahara#afrika

Címlapról ajánljuk