Időjárás

Időjárás egy évre előre? – Ami a Dávid-naptár mögött van (illetve nincs)

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. január 29. 7:14

Évről évre nagyot megy a magyar médiában a nem meteorológus végzettségű Dávid Mihály saját készítésű, egy évre szóló előrejelzése, a Dávid-naptár. De megállják-e a helyüket az irigylésre méltó jóslatok?

A Dávid-naptárról sokan hallottak már. Ez egy papír alapú, kézzel rajzolt, egy évre szóló, napi bontású időjáráselőrejelzés, amely nem meteorológus végzettségű készítője, a nyíregyházi Dávid Mihály szerint csaknem félmillió emberhez jut el. 

Január van, meg is jelent az idei naptár, így számos weboldal szemlézte is az idei várakozásokat, miszerint „enyhe tél és brutálisan meleg nyár” várható 2022-ben. Így került elénk is a jóslat, és így jött az ötlet, hogy érdemes a jelenségről pár szót ejtenünk.

A Dávid-naptár alapja

Az egyéves előrejelzés készítésének titkát nem ismerjük, mert azt Dávid Mihály nem árulja el. Annyit lehet tudni, hogy a légköri dagály jelenségét veszi figyelembe, amit a meteorológusok szerinte nem, és ezért képes állítása szerint túltenni a modern tudományon. Saját megfigyelései szerint a hőmérséklet változását 100 százalékos pontossággal képes előre jelezni, a csapadékos napokat pedig „csak” 80 százalékban találja el. Irigylésre méltó.

Mire képes valójában a légkörtudomány?

Elsősorban a számítástechnika fejlődésének köszönhetően az előrejelzések beválása az elmúlt évtizedekben rohamosan fejlődött. Becslések szerint évtizedenként egy napot tudunk faragni a pontosságon, tehát ha most a hőmérsékletet például 1 fokos pontossággal a harmadik napra tudjuk előrejelezni, akkor azt 10 év múlva már a negyedik napra is meg tudjuk tenni. Arról, hogy mi számít pontos előrejelzésnek, és milyen időtávra tudunk megbízható prognózist adni, ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Azt mindenesetre elmondhatjuk, hogy a hibázás valószínűsége általában az idő előrehaladtával növekszik, és 

a számítási kapacitások korlátai, valamint a légkört leíró egyenletek sajátosságai miatt néhány nap után már egyszerűen lehetetlen tökéletes előrejelzést készíteni. 

Ez sajnos matematikai törvényszerűség, így a jövőben sem tarthatunk majd a kezünkben tökéletes előrejelzést (kivéve, ha sikerül időgépet készítenünk). Ha a fenti számítást vesszük alapul, gyors fejszámolással azt kapjuk, hogy egy évre szóló pontos előrejelzést tudományos eszközökkel legkorábban több ezer év múlva tarthatnánk kezünkben, hacsak nem érünk el jelentős áttörést informatikai téren. Ha igen, akkor sem biztos, hogy mi magunk megérjük az időjárás-előrejelzés forradalmát.

Végül is működik a Dávid-naptár, vagy sem?

Ennek épp olyan egyszerű utánajárni, mint ahogy a mindennapos előrejelzéseket is ellenőrizzük: elég, ha összevetjük a prognózist a tényleges időjárással. Szerencsére az internet és a végtelen adatforrások világában ez egy gyors kereséssel el is végezhető, így megnéztük, mi a helyzet az idei télre vonatkozóan, mit jósolt a naptár, és mit mutat a valóság.

Dávid Mihály szerint 2021 decembere hideg idővel indul, de Karácsonyra erős melegedés érkezik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszatekintő cikkében pedig azt olvashatjuk, hogy december 20-áig kitartott az enyhe idő, ezt követően sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el a Kárpát-medencét. Nagyon változékony időszak következett erős fagyokkal, havazással és melegrekordokkal fűszerezve.

Az internet bugyraiban fellelhető ugyanakkor egy „frissebb” előrejelzés is, amelyben arról olvashatunk, hogy a téli Dávid-naptár szerint a legkomolyabb fagyokra december 20-a és 25-e között kellett számítani, az ünnepek között pedig sok hó esik. Ez, mondhatni, nem vált be.

Nézzünk végül egy közelebbi időpontot. Ez az előrejelzés 2022. január 24-ére (jelen cikk készítésének idejére) havazást és szeles időt prognosztizál. Ezzel szemben az ország döntő részén hétágra süt a nap, és az előző napok szeles időjárását követően végre mérséklődött a légmozgás.

A meteorológus tanácsa

Természetesen mindenki eldöntheti maga, melyik előrejelzésnek hisz és melyiknek nem, de a meteorológus tanácsa, hogy ha a teljesen tudományos alapokon, ellenőrzött adatokból és világos módszerekkel készülő, rendszeres verifikációs eljáráson áteső előrejelzéseket elvetjük, akkor az ismeretlen technikákkal készülő, látványosan rossz beválású előrejelzéseknek se adjunk sokkal több hitelt. Előbbit azért mégis jó szívvel ajánljuk.

Nyitókép: A legendás időjós mormota, Punxsutawney Phil 2018-as kinyilatkoztatása – Wikimedia Commons

 

 

#Időjárás#Belföld#tél#január#előrejelzés#dávid-naptár

Címlapról ajánljuk