Időjárás

Akár nagyobb területen is havazhat a hétvégén

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. január 21. 10:14

Szombaton főleg a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén ébredhetünk havazásra, a hegyekben meg is marad a hó.

A tél kedvelői valószínűleg nem elégedettek a hazai hóviszonyokkal, ennek ellenére talán elmondhatjuk, hogy hangulatát tekintve igazi téli napokat élünk. Az ország egy részét hidegfront hintette meg kevés hóval, hideg érzetünket pedig nemcsak a fagy, de az erős szél is erősíti. Szeretjük vagy sem, a hétvégén is hasonló kép rajzolódik ki.

Havas szombat

Hosszú idő óta először van esély arra, hogy az ország legalább felén említésre méltó havazás alakuljon ki. Szombaton főleg a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén ébredhetünk havazásra, de kisebb hózáporok keletebbre is előfordulhatnak. A délelőtt is kitartó csapadék jóvoltából az ország nyugati felén több megyében is kifehéredhet a táj, azonban ennek eltüntetésén erősen dolgozik majd a napközben nulla fok fölé emelkedő hőmérséklet. A magasabban fekvő tájakon – főképp Veszprém megyében és a hegyekben – azonban tartósan megmaradhat a hó, amelynek vastagsága elérheti az 5 cm-t is (igen, már ez is nagy eredmény). 

Délutánra általában megszűnik a havazás és kitisztul az ég, az élénk, erős északnyugati szél azonban marad, és ahol megmaradt a hó, ott azt szépen rá is fújhatja az utakra, magyarán hófúvás alakulhat ki. Figyeljék az aktuális veszélyjelzéseket!

Szárazabb vasárnap

A hét utolsó napján már csak kevés felhő marad felettünk, leszámítva az Alpokalja térségét, ahol a borongós ég mellett még ekkor is lehet havazás, havas eső. Máshol azonban a vacogós reggelt követően egészséges, friss, száraz időnk lesz. Az arcunkat a hideg mellett a kitartóan élénk, a Tiszántúlon erős északias szél is pirosíthatja. A szombati havazásból várhatóan inkább csak a hegyekben marad meg látványos mennyiség, ami azonban várhatóan nemhogy síeléshez, de még szánkózáshoz sem bizonyul majd elegendőnek.

Néhány jó tanács

Ha autóval indulnánk útnak a hétvégén, a szél hatásait mindenképp vegyük figyelembe. Ami a csapadékot, havazást illeti, a Dunántúlon találunk majd nedvesebb, havasabb utakat, a látótávolságot pedig főleg a szombat délelőtti havazás ronthatja jelentősebben. Havas kiránduláshoz mindenképp a hegyeket ajánljuk, főképp a dunántúli magaslatokat, illetve a Dunazug-hegyvidéket. A szél miatt azonban nem elég a hőmérő alapján öltözni, számoljunk plusz réteggel és minél kevesebb bőrfelületet hagyjunk szabadon!

Nyitókép: Hótoló a Zala megyei Újudvar és Nagybakónak közötti úton 2022. január 21-én. – Fotó: MTI/Varga György

#Időjárás#tél#havazás#hideg#előrejelzés

Címlapról ajánljuk