Időjárás

Hétvégi időjárás: melegrekordok után vissza a télbe

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. január 6. 12:24

Csípős hideg és havazás vár 2022 első hétvégéjén.

 

Miután az elmúlt napokban egymást érték a melegrekordok (6 egymást követő napon dőlt meg vagy az országos, vagy a fővárosi csúcs), nehéz volt elképzelni, hogy napokon belül gyökeresen megváltozik időjárásunk. A szerdán átvonult hidegfront azonban megtette hatását, észak felől száraz és fagyos levegő érkezett a Kárpát-medencébe. Az igazi fogvacogtató hideget azonban csak az első szélcsendes éjszaka után érezzük, ami pénteken következik; az ország döntő részén -8, -10 fok köré zuhan a hőmérséklet.

Szombaton kiterjedt havazás

Míg az utolsó munkanapon hét ágra süt a nap, szombatra az ország keleti felén már ismét befelhősödik az ég, ezzel együtt pedig már éjszakától kezdődően havazhat is. A kitartó csapadéknak köszönhetően szombat estig az Alföldön (különösen a Tiszántúlon) jó eséllyel néhány centiméteres hótakarót alakulhat ki, de a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben is hullhat átmenetileg a pelyhes.

Vasárnapra fordul a kocka

Vasárnapra virradóra keleten tisztul az idő, ekkor figyelmünket jobb, ha a nyugati végekre helyezzük. Napközben a Dunántúl nyugati felét boríthatják hófelhők, de arrafelé jelen tudásunk szerint nem várható annyi hó, mint az Alföldön az előző napon.

Az biztos, hogy a hőmérséklet már januárnak megfelelő értékeket vesz fel, az viszont kérdéses, hogy pontosan hol és mennyi hó esik végül. Kövessék figyelemmel a friss előrejelzéseket, és mindig az útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek!

Nyitókép: Kutyák játszanak a hóban a Zala megyei Nagybakónak közelében 2021. december 9-én. Fotó: MTI/Varga György

#Időjárás#meteorológia#előrejelzés#tél#havazás#hideg

Címlapról ajánljuk