Időjárás

A legmagasabb riasztást adták ki az ónos eső miatt

rtl.hurtl.hu

2021. december 26. 6:56

A déli megyékben van érvényben a vörös kód.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott jelentése szerint Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében a következő órákban tartós és jelentős mennyiségű ónos eső várható. Emellett Baranya és Békés megye egyes részeiben másodfokú, másutt pedig elsőfokú riasztás van érvényben.

Az előrejelzések szerint viszont, Nógrád és öt északnyugati megye kivételével, az egész országban kiadhatnak elsőfokú riasztást a következő órákban, többek között Budapesten. A déli megyékben több milliméter, egyes helyeken, legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin, valamint a Dél-Alföldön, 5 millimétert meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat.

Bár délutánra mérséklődhet az eső, az éjszakai órákban újabb csapadékzóna éri el Magyarország déli határait, ami vasárnap éjjel fokozatosan észak, északkelet felé halad. Emiatt a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön ismét ónos eső várható. Havazásra csak a nyugati országrészben lehet számítani.

Ne induljon útnak, ha nem muszáj

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Kitért arra is, hogy azokon a területeken ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki az ónos eső miatt, senki ne induljon útnak, mivel piros riasztás esetén az utak járhatatlanná, a járművek pedig irányíthatatlanná válhatnak.

A rendőrség arra figyelmeztet a honlapján, hogy csúszós úton a sofőrnek számolnia kell azzal, hogy nem csak a megállás és a kanyarodás, de még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követel. Éppen ezért azt tanácsolják, hogy téli útviszonyok között az autóvezetők kerüljék az előzést.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint folyamatosan végzik a sószórást az országos utakon, de arra kérik az autósokat, hogy amíg az ónos eső el nem áll, addig ne induljanak útnak, mert a folyamatos csapadék lemoshatja a síkosságmentesítő anyagokat a burkolatról.

Nyitókép: Ónos eső Nagykanizsán, 2017. február 1. – Fotó: Varga György / MTI 

#Időjárás#ónos eső#meteorológia#riasztás#csúszós utak

Címlapról ajánljuk