Időjárás

„A mi időnkben bezzeg még fehér volt a karácsony!” Valóban?

Allaga TamásAllaga Tamás

2021. december 18. 8:12

Mit mutatnak az adatok, és mikortól lehet hitelesen előrejelezni, hogy lesz-e hó az ünnepek alatt?

Minden évben egyre korábbra csúszik az az időpont, amikor megjelennek az első találgatások: vajon fehér lesz-e a karácsony?

Nem véletlenül övezi ilyen nagy várakozás az ünnepi havazást, hiszen sokak emlékeiben a fehér táj szorosan kötődik ehhez az időszakhoz.

De vajon mit mutatnak a számok? Valóban ennyire gyakori volt régen ez a jelenség, és csak az elmúlt évek melegedési trendjének tudható, hogy mára szinte csak a mesekönyvekben látunk hasonlót?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakemberei nemrég megvizsgálták a rendelkezésre álló méréseket, megfigyeléseket, hogy pontot tegyenek a kérdőjel helyére. A A hőmérsékletet tekintve közel 120 éves adatsor áll rendelkezésre, ami már elég hosszú ahhoz, hogy felmenőink emlékeit összevethessük vele.

Az adatokból kiderül, hogy bár a leghidegebb évszak valóban egyre melegebbé vált, de ez a melegedés pusztán a február változásából származik. Magyarán az elmúlt száz év decemberei nagyon változatos képet mutattak, de nem jelenthető ki, hogy melegedtek volna.

A hótakarót illetően már sajnos nem tudunk ennyire régre visszatekinteni, de így is közel 70 évnyi adat van a kezünkben. Ezekből kiderül, hogy átlagosan nagyvárosainkban mindössze 3-5 évente havazott, ráadásul a múlt század első felében is bőven találunk igen enyhe időszakokat.

Azt tehát nem lehet kijelenteni, hogy régen mindig vagy nagyon gyakran taposhattunk volna a hóban, az viszont biztos, hogy a 2010-es években ez a gyakoriság drámaian lecsökkent. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy 2010 előtt szinte minden évben volt hó az ország legmagasabb pontján, ezt követően azonban mindössze háromszor fehéredett ki Kékestető az ünnepekre.

Egy valamit ugyanakkor érdemes leszögezni:

hiteles előrejelzést erre vonatkozóan csak karácsony előtt néhány nappal találunk, addig csak találgatásokról beszélhetünk.

Nyitókép: Reuters

#Időjárás#meteorológia#havazás#fehér karácsony#előrejelzés#allaga tamás#cikkek az időjárásról

Címlapról ajánljuk