Híradó

Havi 440 ezer forintért emelt szintű ápolás helyett kikötötték az ágyhoz a kiszáradt, idős férfit

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2024. július 29. 18:19

A kórházi ágyhoz kötözték beteg rokonukat, aki csaknem kiszáradt, az ügyeletes orvost pedig még telefonon sem tudták elérni a Várpalotai Szent Donát Kórházban – erre panaszkodnak az idős férfi hozzátartozói. Az időseknek emelt szintű ápolást ígérő, fizetős magánkórház főigazgatója teljes körű vizsgálatot rendelt el az ügyben. A Híradónak nyilatkozó egészségügyi szakember szerint az orvosnak elérhetőnek kellett volna lennie. A beteget pedig csak szigorú szabályok betartásával lehet fizikailag korlátozni.

„Várpalotán a megújult Szent Donát Kórházban a betegek személyre szabott, színvonalas, emberközpontú ápolása valósul meg.”

A Várpalotai Szent Donát Kórház Facebook-oldalán még tavaly nyáron is ezzel a 10 évvel ezelőtt készült videóval reklámozták az idősek ellátására kialakított osztályaikat.

A bejegyzésben azt ígérik, „emelt szintű ápolást biztosítanak állandó szakorvosi felügyelettel, kiváló szakszemélyzettel”. Az egyik itt fekvő beteg rokona is emiatt választotta ezt az ellátást, amiért 440 ezer forintot fizetnek havonta.

Tegnap látogatási idő alatt a papa ki volt kötve, mind a két keze, mind a két lába, mozdulni se tudott, arra esély sem volt, hogy italt fogyasszon vagy bármi…

– idézi fel az idős férfi rokona.

Az ápolók azt mondták, azért kötözték meg az apósát, mert az idős férfi el akart menni a kórházból. Csakhogy a menye szerint „a papa fel se tudta emelni a kezét, nemhogy elment volna valahova”.

A család kérésére eloldozták a férfi kezét, de addigra már nagyon kiszáradt. Orvossal nem tudtak egyeztetni a történtekről, pedig szerintük ez a beteg rokonuk állapota miatt is fontos lett volna.

Telefonon felhívtuk az ápolónőket egymás után, mindenki azt mondta, hogy nincsen orvos, nincsen orvos. 300 betegük van, de nincsen orvos.

A hozzátartozó azt mondta, a látogatási idő alatt, délután 2-től 5-ig nem érték el az ügyeletes orvost, aki a nővérek szerint nem is volt a kórházban.

„Azt se tudtuk, hova nyúljunk, rendőrségre szaladjunk vagy mit tegyünk. Hogy van az, hogy egy kórházban nincsen orvos?” – teszi fel a kérdést

Végül este 8-kor közölték velük telefonon, hogy már látta orvos a rokonukat. De ma sem kaptak arra magyarázatot, hogy miért csak akkor.

A Híradónak nyilatkozó szakember szerint ekkora ágyszámnál minimum feltétel, hogy az orvosnak elérhetőnek kell lennie.

„Ha egy egészségügyi intézmény azt hirdeti magáról, hogy olyan magas szintű, hogy folyamatosan orvosi felügyeletet biztosít, akkor azt biztosítsa is” – mondta a Híradónak Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász

A szakértő szerint a hozzátartozók emiatt panaszt is tehetnek. A korlátozó intézkedésekről pedig általánosságban azt mondta, hogy egy beteg lekötözése lehet jogszerű, de ezt szigorúan dokumentálni kell.

Minden fizikai és humánus szempontot figyelembe kell venni, tehát emiatt nem száradhat ki a beteg, nem pisilheti össze magát. Ha már korlátozva van, az itatásról, táplálásról, tisztálkodásról, mindenről, ott helyben az ágynál kell gondoskodni.

A Várpalotai kórháztól kérdéseinkre azt írták: a főigazgató teljes körű vizsgálatot rendelt el az ügyben, és annak lezárásáig nem nyilatkoznak.

#Híradó#Videó#egészségügy#magánkórház#orvos

Címlapról ajánljuk