Híradó

Nem számítottak rá, hogy ennyire népszerű lesz, ezért vannak fennakadások a repontoknál

Lázs SándorLázs Sándor

2024. július 27. 18:49

Egy hónapja már csak olyan műanyagpalackokat és italosbozokat lehet forgalomba hozni, amelyeket visszaváltanak. Az üzletekben az elszállításért és az újrahasznosítésért felelős cég, a MoHu automatákat, úgynevezett repontokat állított föl. A cél az, hogy három éven belül a palackok 90 százalékát visszaváltsák. Ma a vásárlók naponta két és félmillió palackot váltnak vissza, de a visszavétel nem megy mindig zökkenőmentesen.

Nem megy minden zökkenőmentesen a MoHu üvegvisszaváltó pontjain. Az RTL Híradó egy olyan automatánál forgatott, ahol eleinte hiába dugták be a nyílásba az elméletileg visszaváltható sörösdobozt, a gép nem fogadta el. Végül némi ügyeskedés után csak sikerült elfogadtatni az automatával a fémdobozt.

Egy másik boltban a visszaváltó helye miatt morgolódtak, sokat kell gyalogolni.

Az egész áruházon végig kell menni, hogy az ember egy rohadt üveget visszaváltson

– mondta egy vevő.

Az automaták ráadásul gyorsan megtelnek, a fent említett boltban ezért tanácstalan tömeg alakul ki. Az eladók arra panaszkodnak, hogy a gépek nem üzembiztosak, és ezt mondja az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is.

A vásárló amikor találkozik problémákkal akkor nem igazán érti, sokszor a kereskedő sem érti egyébként, hogy ha a palackot belehelyezi a gépbe, akkor miért van szoftverhiba, mért van kódolási hiba, ha elromlik egy gép, akkor mért nem lehet kijavítani 12 órán belül, vagy hogy három napig is ott van, és rá van írva hogy üzemen kívül, akkor mér nem lehet ezt kicserélni

– mondta Kozák Tamás, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az üzletek arra is panaszkodnak, hogy nem viszik el időben a visszaváltott palackokat, tárolóik dugig vannak. „A kereskedő nem tud mást csinálni, mint szorgalmazza, percről percre, óráról órára, hogy tessék elvinni” – tette hozzá a főtitkár.

Az újrahasznosítás környezetvédelmi érdek, amit a vásárlók meglepően gyorsan kezdtek támogatni. Ezért nem győzik a palackok elszállítását, állítja a rendszerért felelős cég képviselője.

A sebesség, amilyen sebességgel váltják vissza az emberek, ami nagyon jó, az egy kicsivel gyorsabb annál, mint amire számítottunk. Tehát ezt kezelni kell, és az a lényeg, hogy ez a több millió, két és fél millió palack, ennek a hulladéka most már megfelelő helyre fog kerülni

– mondta Ozoli Gábor, a MoHu szóvivője.

De a szemét is gondot okoz. A vásárlók ott hagyják a nem visszaváltható palackokat, azt is raktározni kell. Az új rendszer bevezetése mégis az utóbbi évek legnagyobb kereskedelmi fejlesztése volt. Rengeteg szeméttől mentesülünk így. A betétdíjat egy applikáción keresztül a vásárlók azonnal megkaphatják, de arra is van lehetőség, hogy a visszajáró néhány száz forintot felajánlják, a MoHu pedig beteg gyerekek gyógyítására utalja tovább.

#Híradó#Videó#mohu#repont#visszaváltás#Gazdaság

Címlapról ajánljuk