Híradó

Hadjáratot indított a banki díjemelés ellen Nagy Márton, de a szakértő szerint ez nem óvja meg az ügyfeleket

Litauszky BalázsLitauszky Balázs

2024. július 10. 18:58

Megtiltja a lakossági ügyfeleket hátrányosan érintő banki szerződésmódosításokat a kormány – mondta a Híradónak a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton az új szerződések esetében sem számít díjemelkedésre, mert a bankok szerinte versenyezni fognak az ügyfelekért. Hétfőn jelentették be, hogy emelik a bankok által fizetett tranzakciós illetéket, de stopot vezetnek be a számlavezetési és kártyadíjra. A szakértő szerint a bankok másképp is megoldhatják az extra költségeik áthárítását.

Megúszhatják a lakossági ügyfelek a díjemelkedést, legalábbis a kormány erre számít. Hétfőn jelentették be a bankok terheinek növelését azzal, hogy a lakossági számlákra költségstopot vezettek be.

Nem módosulhatnak a számlacsomagok, és kedvezményeket sem vonhatnak meg


– mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerda reggel sajtótájékoztatón. A bankok nem módosíthatják úgy a szerződéseket, hogy az a lakossági ügyfeleket negatívan érintse, erről már meg is jelent a rendelet. Ez a szabály az új szerződésekre nem vonatkozik – közölte.

A miniszter szerint az új szerződések esetén „verseny van”, azaz az elképzeléseik szerint a fogyasztók fogják összehasonlítani a bankok ajánlatait, és miután megkapták azokat, és aláírták a szerződést, utána ezeket a szerződéseket is befagyasztják, tehát ezeket sem lehet már december 31-ig változtatni.

Az RTL Híradó által megkérdezett emberek közül nem mindenki követi nyomon, hogyan változnak például a folyószámlaköltségeik. Gergely Péter pénzügyi szakértő pedig arról beszélt, bár a jogalkotó szándéka ezzel ellentétes, a bankok a szerződések módosítása nélkül is meg tudnak vonni kedvezményeket.

Az ügyfeleknek úgy is növekedhet a költsége, ha a bankok azt mondják bizonyos akciós tételeknél, díjaknál – amiket régebben meghirdettek, és ezek visszavonásig élnek –, hogy a visszavonás holnap megtörténik, a jövőben már nem tudják ezt az akciót nyújtani. Például egy számlavezetési kedvezmény vagy éves bankkártyadíj-kedvezmény.


– magyarázta. A szakértő ugyanakkor inkább arra számít, hogy a jelenlegi számlakonstrukciók a későbbiekben nem lesznek elérhetők, hanem költségesebb termékeket kínálnak majd a bankok. 

Nagy Márton a Híradónak azt is elmondta, szerinte a bankok legalább 80 százaléka kijátszotta azt a szabályt, hogy a bankadó egy része állampapír-vásárlással leírható, ezért tartják meg jövőre is az extra terhet. Azt ugyanakkor bejelentette, hogy a telekommunikációs cégek és a gyógyszergyártók esetében jövőre kivezetik az extraprofitadót.

 

#Híradó#Videó#szerződés#gulyás gergely#Nagy Márton#bankok#Gazdaság#banki díjak#top hírek#ma

Címlapról ajánljuk