Híradó

Nem büntettek a szavazók: a legtöbb akkugyáras településen újraválasztották a polgármestert

Magyar ÉvaMagyar Éva

2024. június 16. 19:24

A legtöbb településen újraválasztották azokat a polgármestereket, akiknek a vezetése alatt akkumulátoripari beruházás létesült. A Híradónknak nyilatkozó választási szakértő szerint azért, mert sokan inkább a fejlődés lehetőségét látják a gyárakban, nem pedig az egészségügyi kockázatot.

Iváncsán márciusban ki kellett üríteni a gyárat, mert több dolgozó rosszul lett. Máskor az akkumulátorgyár zajterhelése miatt panaszkodtak a helyiek – de a bizalmuk nem ingott meg a település vezetőjében: újraválasztották a polgármesterüket, aki csaknem a szavazatok 80 százalékát megszerezte. A helyiek a Híradónak kamerán kívül azt mondták, hogy akkumulátorgyár ide vagy oda, a település szépen fejlődik. 

Kovalcsik Tamás, a Híradónknak nyilatkozó választási szakértő szerint is ez az egyik fő oka annak, hogy a legtöbb ilyen településen újraválasztották a polgármestert.

A ritka kivételek közé tartozik Bátonyterenye, ahol a gödi Samsung gyár selejtes akkumulátorainak feldolgozására építettek gyárat. Tavaly nyáron tűz volt az üzemben, majd a gyár működését felfüggesztette a hatóság, mert kiderült, hogy a koreai cég sorozatosan megszegte az előírásokat. Nagy-Majdon József polgármester pedig elbukott múlt vasárnap, a településnek ősztől akkugyár-ellenes vezetője lesz. Kovalcsik Tamás erről megjegyezte, hogy Bátonyterenye egy Salgótarjánhoz közel lévő, szocialista hagyományokkal rendelkező település.

Sóskút is azon települések közé tartozik, ahol akkugyárellenes civil jelölt nyert a polgármester-választáson, 22 év után leváltva König Ferencet a falu éléről. Biatorbágyon nem indult a korábbi fideszes polgármester, a kijelölt utódja helyett azonban egy független jelölt nyert. A többi, érintett településen azonban ősztől is marad a jelenlegi vezető.

#Híradó#Videó#politika#akkugyár#választás#sóskút#bátonyterenye#debrecen#biatorbágy

Címlapról ajánljuk