Híradó

Merénylet Robert Fico ellen: videón a lövésektől összegörnyedt politikus – az RTL Híradó riportja

Horváth B. ÁdámHorváth B. ÁdámPásztor GáborPásztor Gábor

2024. május 15. 18:16

Merényletet követtek el Robert Fico szlovák kormányfő ellen. A politikusra egy kihelyezett kormányülés után nyitott tüzet egy férfi Nyitrabányán. Több lövés érte, állapota kritikus. Helikopterrel egy besztercebányai kórházba szállították. Sajtóhírek szerint a felsőtestén és a végtagjain szenvedett sérüléseket. A lövöldözőt, egy 71 éves férfit őrizetbe vették. 

A 60. életévében járó Robert Fico a szlovák politikai élet régi motorosának számít. Eddigi pályafutása alatt háromszor választották meg miniszterelnöknek. Először 2006. és 2010. között vezette az országot. Másodjára 2012-ben szerezte meg újra a kormányfői posztot, amelytől hat évvel később volt kénytelen megválni. Ebben az évben gyilkolták meg Jan Kuciak oknyomozó újságírót, aki épp egy leleplező cikken dolgozott Fico pártja és a szervezett bűnözés összefonódásáról. 

A gyilkosság hatalmas felháborodást keltett a szlovák társadalomban, és a kirobbanó spontán tömegtüntetések elsöpörték posztjáról, majd a szövetségeseivel együtt ellenzékbe szorult.

Az őket váltó koalíciós kormány korrupcióellenes harcot hirdetett, és több, Ficóhoz közeli politikust és tisztviselőt is letartóztattak. Az ügyészség kérte a parlamenttől a szintén korrupciós gyanúba keveredett Fico mentelmi jogának felfüggesztését is, ezt azonban az akkori kormánytöbbség nem teljesítette. 

A kormány kezdeti népszerűsége ráadásul gyorsan elpárolgott, így a tavalyi választásokat ismét Fico nyerte. Beiktatása után azonnal újabb tüntetéshullámmal nézett szembe – bírálói szerint ugyanis szándékosan leállíttatta a korrupciós ügyek felderítését, valamint hatalma bebetonozása érdekében nekilátott a jogállam szisztematikus leépítésének.

#Híradó#Videó#Külföld#szlovákia#robert fico#kormányfő#meglőtték#merénylet#top hírek

Címlapról ajánljuk