Híradó

Majd csak januártól lehet díjtalanul pénzt felvenni a postán, a kedvezményes összeg sem nő

Velti LászlóVelti LászlóBlaschek KárolyBlaschek Károly

2024. április 18. 17:49

Jövő évtől lehet díjtalanul készpénzhez jutni a postákon – ez a friss Magyar Közlönyből derült ki. A bankautomatás lehetőségekkel együtt továbbra is havonta kétszer vehetnek majd fel pénzt ingyen az ügyfelek, összesen legfeljebb 150 ezer forintot. A limit 10 éve változatlan, pedig már a minimálbéresek is levonással szembesülnek, ha teljes egészében kiveszik a fizetésüket.

Kész ráfizetés lehet a bankkártya – panaszkodnak a Baranya megyei Szemelyben. A majdnem 500 lelkes községben nincs bankautomata, így a helyieknek 20 kilométert kell utazniuk oda-vissza, ha készpénzt szeretnének felvenni.

„Elég nagy gondot jelent, mert be kell utaznom autóbusszal Kozármislenybe, visszafele meg már nehezen kapok buszt, órákat kell várnom, mire hazaérek” – panaszolja egy helybéli. 

Más azt mondja, hetente kell pénzt felvenni, mert sok helyen nem lehet kártyával fizetni.

Van persze, aki akkor is inkább készpénzzel fizet, amikor kártyával is lehetne: a külgazdasági miniszter. Ez néhány hónapja derült ki, amikor reklámvideó készült Szijjártó Péter cipővásárlásából. Akkor hangzott el a párbeszéd:

– Hetvenötezer forint.
– Remek.
– Készpénz vagy kártya?
– Készpénz, mindig.

Néhány hete a miniszterelnök is megszólalt a készpénzhasználatról, ami a jegybank korábbi kutatása szerint évi 100 milliárd forintjába kerülhet az adófizetőknek.

Orbán Viktor február végén a parlamentben támogatásáról biztosította a Mi Hazánk képviselőjét, aki a készpénzhasználat jogának alaptörvénybe foglalását szeretné elérni.

„Rengeteg ilyen javaslat érkezik a bankszektorból, rengeteg ilyen javaslat érkezik nemzetközi szervezetektől. Ez egy divatos téma ma a világban, iktassuk ki a készpénzhasználatot. Erre minden fajta jól vagy kevésbé jól sikerült érvekkel szoktak előhozakodni. A kormány semmilyen ilyen igényt nem fogadott be, nem ismer el, nem engedjük szűkíteni a készpénzhasználatot” – jelentette ki a miniszterelnök

Múlt héten szavazta meg az Országgyűlés, hogy ne csak a bankautomatákból, hanem a postákon is díjtalanul lehessen készpénzhez jutni. Most a Közlönyből derült ki, hogy jövő január elsejétől.

Ez azonban nem jelent pluszt az automatából költségmentesen felvehető 150 ezer forinthoz képest.

„Ez nem egy plusz összeg lesz, hanem mindenki kiválaszthatja, hogy bankautomatából vagy a postán veszi föl ezt a pénzt, de nem kap plusz keretet” – mondta el a Híradónak Tóth Levente, a Bank360.hu kommunikációs vezetője.

A bankautomatákból 10 éve díjtalan a készpénzfelvétel. de csak havonta kétszer, összesen legfeljebb 150 ezer forintig. Ezen most sem változtattak. Pedig a nettó minimálbér már tavaly meghaladta ezt a limitet.

Igaz, alig egy éve további havi 40 ezer forintot lehet felvenni egyes boltok pénztáraiból, amelyek önként vállalják ennek biztosítását.  

„A bolti készpénz felvételre jogilag van lehetőség, csak jelenleg Magyarországon nagyon kevés boltban és csak speciális kártyákkal lehet igénybe venni” – emlékeztet Tóth Levente

Megkérdeztük a kormányt, miért kell jövő évig várni a díjtalan postai készpénzfelvételre. Azt írják,  

A januári bevezetés meghatározását a megfelelő színvonalú felkészülés indokolta.

#Híradó#Belföld#Gazdaság#top hírek#készpénz#pénzfelvétel#posta#bankkártya#ma

Címlapról ajánljuk