Híradó

Tavaly még visszaszorította volna a készpénzforgalmat a kormány, most alkotmányba foglalnák a készpénzhasználatot

Velti LászlóVelti László

2024. február 28. 16:59

Alkotmányba foglalhatják a készpénzhasználatot – ezt ígérte a miniszterelnök a Mi Hazánknak az Országgyűlésben. Alig egy éve még a bankjegyforgalom visszaszorításáért küzdött a kormány, azt mondták, a visszaélések miatt. Amúgy évi 100 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek a készpénzhasználat.

A készpénz nem filléres emlék. A miniszterelnök is bankjegyeket számolt, amikor a 444.hu tavaly videóra vette. Sajtófőnöke szerint magánprogramra tartott a budapesti Bakáts utcában.

A külgazdasági miniszter is a készpénzt részesíti előnyben. Ez néhány hónapja derült ki ebből a reklámvideóból. Szijjártó Péter cipőt vett.

– Hetvenötezer forint.
– Remek.
– Készpénz vagy kártya?
– Készpénz, mindig.

Később Gulyás Gergely miniszter összegezte a kormánytagok fizetési szokásait.

„Talán többnyire inkább készpénzzel fizetnek. Én is inkább fizetek készpénzzel, mint kártyával, de előfordul a másik is” – árulta el tavaly szeptember végén

Most megszólalt a miniszterelnök. A Mi hazánk képviselője kérdezte, mert szerintük drága a bankolás, és a Fidesz-KDNP először tárgyalni sem akart a javaslatukról, a készpénzhasználat alaptörvénybe foglalásáról. Orbán Viktor végül együttműködést ígért nekik.  

Ha önök azt gondolják, hogy ezt érdemes alkotmányos szintre emelni, nem leszünk akadályai ennek

– közölte a miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

Orbán azt mondta, hogy nemzetközi nyomás ellenére sem engednek a készpénzhasználatból.  

„Rengeteg ilyen javaslat érkezik a bankszektorból, rengeteg ilyen javaslat érkezik nemzetközi szervezetektől. Ez egy divatos téma ma a világban, iktassuk ki a készpénz-használatot. Erre minden fajta jól, vagy kevésbé jól sikerült érvekkel szoktak előhozakodni. A kormány semmilyen ilyen igényt nem fogadott be, nem ismer el, nem engedjük szűkíteni a készpénz-használatot” – fejtette ki.

Alig egy éve még kevesebb készpénzt akart a kormány. 

Tállai András, a pénzügyminisztérium államtitkára a parlamentben magyarázata, hogy miért.

A legtöbb visszaélés készpénzben történik. Hiszen a bankszámláról bankszámlára való utalásnak eleve nyoma van, követhető, míg a készpénzben felvett összegek szabadon mozoghatnak emberek vagy vállalkozások, jogi személyek között

– indokolta Tállai tavaly április 11-én a készpénzhasználat visszaszorításának kormányzati terveit.

A jegybank korábbi kutatása úgy számol, a készpénzhasználat évi 100 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek.

„Magának a bankjegyeknek és az érméknek az előállítása, az 10 milliárd. 90 milliárd pedig a készpénz szállítása, számolása, őrzése” – vázolta a Híradónak Turzó Ádám, a Portfolio.hu elemzője.

Magyarországon a dolgozók majdnem 20, és a nyugdíjasok csaknem 40 százaléka készpénzben kéri és kapja a jövedelmét a jegybank legutolsó, 2020-as kutatása szerint.

#Híradó#Videó#Gazdaság#készpénz#pénz#orbán viktor#alaptörvény#bankolás#top hírek

Címlapról ajánljuk