Híradó

Indulhat a választáson Magyar Péter új pártja, a Tisztelet és Szabadság

Magyar ÉvaMagyar Éva

2024. április 11. 18:35

Nyilvántartásba vette a Tisztelet és Szabadság Pártot mai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. Magyar Péter pártja tehát elindulhat a június 9-i Európai Parlamenti választáson, amennyiben legkésőbb május 3-áig összegyűjtenek legalább 20 ezer aláírást a listaállításhoz. Varga Judit, korábbi igazságügyi miniszter volt férje tegnap jelentette be, hogy talált pártot a mozgalmához: egy egri székhelyű, évekkel ezelőtt alakult, de választáson még sosem indult szervezetet vett át.

Pont két hónapja, hogy Magyar Péter interjút adott a Partizánnak, és nyíltan szembefordult a Fidesszel, illetve a kormánnyal. Akkor még rossz viccnek tartotta a politikusi pályát. Varga Judit volt férje azonban azóta is uralja a közbeszédet és szokatlanul rövid idő alatt tömeget állított maga mellé. Ma az is eldőlt, hogy indulhat a június 9-i Európai Parlamenti választáson, mert pártját csütörtök délutáni online ülésén nyilvántartásba vette a Nemzeti Választási Bizottság.

Új párt alapítására – a jogszabályi előírások miatt – Magyar Péternek nem volt ideje, ezért keresett magának egy létezőt. Szerdán jelentette be, hogy az egri székhelyű, Tisztelet és Szabadság Párttal állapodott meg.

A mai naptól ez a párt egy új pártként funkcionál tulajdonképpen, és innentől fogva a Talpra Magyarok Közösségének az elveit, a céljait és az értékeit fogja képviselni. Nyilván mostantól egy teljesen új időszak kezdődik a párt életében

– mondta Magyar Péter a Híradónak szerdán.

És ez már a párt honlapján is látszik. Szerdán még II. Rákóczi Ferenc és a párt alapítóinak fotója volt a nyitó oldalon, ma pedig már az fogadta a látogatókat: az oldal hamarosan megújul. 

A pártot 2021-ben jegyezték be. Két egri férfi alapította, egyikük, Deák Boldizsár korábban a Fidesz önkormányzati képviselője volt. Magukat úgynevezett középutas pártként határozták meg.

Húszpontos programmal és nagy reményekkel vágtak neki a 2022-es országgyűlési választásnak, mind a 106 választókerületben jelöltet akartak állítani. Még kampánykörúton is voltak.

Végül azonban nem indultak el a 2022-es választáson. A pártról még Egerben sem hallott mindenki.  

Magyar Péter szerdán bejelentette, hogy alelnök lett a pártban, és ezzel a szervezettel indulna az EP-választáson. Ma a Nemzeti Választási Bizottság hozzájárult ehhez, bár a döntés egyelőre nem jogerős. Magyar Péter a döntés után azt is közölte, hogy 538-an pályáztak EP képviselőségre a pártjuknál, így a tervezett tíz helyett 21 jelölt lesz majd a listájukon, ahogy a Fidesz EP-listáján is.

#Híradó#Videó#magyar péter#Belföld#párt#választás#ep-választás#önkormányzati választás#tisza párt#Európa

Címlapról ajánljuk