Híradó

Varga Judit büszke arra, mennyit tett a bántalmazott nőkért, egy témával foglalkozó egyesület szerint viszont semmilyen előrelépés nem történt

Debreczeni CsillaDebreczeni CsillaHeer OrsolyaHeer Orsolya

2024. március 28. 17:15

Továbbra is politikai hisztériának tartja a nők és gyerekek fokozott védelméről szóló Isztambuli Egyezményt Varga Judit. Hajdú Péternek arról beszélt, igazságügyi miniszterként sokat tett a bántalmazottakért. Úgy fogalmazott, még Soros-szervezeteket is meghívott a családjogi munkacsoport üléseire. Az általa említett egyik szervezet, a Patent munkatársa szerint azonban egyáltalán nem történt előrelépés a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem terén.

A kegyelmi botrányba bukott bele Varga Judit, de erről nem kérdezte őt a szerdai interjúban Hajdú Péter. A nők és gyerekek fokozott védelméről szóló Isztambuli egyezmény viszont szóba került.

„Engem vádoltak azzal, hogy szívtelen vagyok, meg azt mondtam, az isztambuli egyezményre, hogy politikai hisztéria igen, mert a politikai része az egy teljesen felesleges porhintés” – panaszolta az interjúban Varga Judit.

A volt igazságügyi miniszter azt állította, sokat tett a bántalmazottakért.

„Én nagyon sok áldozatsegítő központot nyitottam, például 3 volt amikor miniszter lettem, 17 volt mire kiléptem” – mondta.

Arról beszélt, büszke a családjogi munkacsoportokra is, amelyeken személyesen is részt vett.

És ott volt mindenki, még a balos szervezetek is. Patent, NaNe, Hintalovon… Sorosékat is odaültettem az asztalhoz. Mert azt mondtam, hogy szerintem itt mi mind jót akarunk, mi mind azt akarjuk, hogy a bontóperekben a gyerekek ne szenvedjenek.

Egyáltalán nem ilyen szép a kép a Varga Judit által említett egyik szervezet, a bántalmazott nőket segítő Patent Egyesület szerint

„Egyáltalán nem történt előrelépés nem történt a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem terén” – értékelte a helyzetet a Híradónak Spronz Júlia, az egyesület munkatársa.

Szerinte az áldozatsegítő központoknak és családjogi munkacsoportoknak sem volt konkrét eredményük. Javaslataikat ugyanis egyáltalán nem fogadták el.

„Mi végig azt éreztük, hogy ez egy díszlet, egy kirakat, hogy itt nem akarnak semmit, csak betömni a szájakat, hogy itt valami történik az áldozatok érdekében, de hát ezek fölösleges szájjáratások voltak, szócséplés, mert semmi kimenetele nem volt”

A Patent szerint a  Polgári törvénykönyv 2021-es módosításával kapcsolatban sem tudtak együttműködni Varga Judittal.

Mi akkor nagyon hangosan elleneztük ezt a jogszabály-módosítást, de még arra se méltatott a miniszter és stábja, hogy reagáljon az általunk megfogalmazott kritikákra. Pedig már akkor mondtuk, hogy ez a jogszabály-módosítás még a válás után is kiszolgáltatja a bántalmazóknak az áldozataikat.

Spronz Júlia szerint legutóbb akkor történt előrelépés az áldozatok ügyében, amikor 2012-ben bekerült a büntető törvénykönyvbe a kapcsolati erőszak.

#Híradó#Videó#Belföld#varga judit#nők elleni erőszak#isztambuli egyezmény#bántalmazás#patent egyesület#ma

Címlapról ajánljuk