Híradó

Nem tudták ellátni az ügyeleten a fulladó kisfiút, mert nem volt ott asszisztens, aki be tudott volna lépni a számítógépes rendszerbe

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2024. március 18. 16:59

Nem volt asszisztens a váci orvosi ügyeleten, ezért csak a városi kórház gyerekosztályán kapott ellátást egy fulladó kisfiú március 15-én reggel – erről a gyerek szülei számoltak be a Híradónak. Az apa szerint az orvos nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe, ezért kellett máshová fordulniuk. A mentőszolgálat szerint az asszisztens csak késett, és az orvosok egyedül is képesek használni az informatikai rendszert. A Magyar Orvosi Kamara szerint azonban a jelenlegi szoftver akadályozza a munkát.

Pest megyében február 1-től mindössze 3 házi gyermekorvosi ügyelet működik, az egyik a váci kórházban. Március 15-én reggel oda vittek be szülei egy kétéves, fulladó gyereket.

Reggel 8-kor, amikor megérkeztünk, akkor azt tapasztaltuk, a doktornő már ott van, viszont nincsen asszisztens és asszisztens hiányában nem tudott semmit sem csinálni

– idézte fel az apa a Híradónak.

Az apa azt mondja, az orvos azért nem kezdte el a rendelést időben, mert egyedül nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe. A mentőszolgálattól pedig 45 percen keresztül hiába próbáltak telefonon segítséget kérni.

„Végül a doktornő megvizsgálta a gyerekünket, de onnan továbblépni nem tudott, vényköteles gyógyszert nem tudott felírni, a rendszerbe se lépett be, papír alapon rögzítette, hogy mi volt.”

Az orvos ezután a váci kórház gyermekosztályára telefonált, ahol soron kívül látták el a kisfiút.

„Tulajdonképpen magát az ügyeleti rendszert megkerülve sikerült nekünk ellátást kapnunk, meg azt, hogy megvizsgálja valaki a gyerekünket” – összegezte az apa.

A mentőszolgálat kérdésünkre azt írta: 

az aznapi nővér „elnézte a beosztását, késett, így 9 órára ért be”. Hozzátették: a számítógépes rendszerbe az ügyeletes orvos „magától is képes belépni, nem szükséges hozzá asszisztencia”.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK)már nyáron összefoglalta javaslatait az új ügyeleti rendszerről. Ezeket most frissítették és újra elküldték a Belügyminisztériumnak – erről a Népszava számolt be.

A kamara tagjainak tapasztalatai szerint például „az informatikai rendszer felkészületlen”, ami nehézkessé teszi az adminisztrációt. Elfogadhatatlannak tartják, hogy az orvosok nem férnek hozzá a „labor eredményekhez, és a kiváltott, rendszeresen szedett gyógyszerekhez”. Ezért egy korábbi szoftver alkalmazását javasolják. De 

a kamara elnöke szerint jelenleg az sem egyértelmű, mi a sürgősségi osztályok feladata és mi a háziorvosé.

„Melyek azok a pontok, ahol szükség van mondjuk egy emeltebb szintű ellátásra, mik a triázs elvek, mikor irányít a mentő háziorvost egy adott beteghez, mikor kell egyből a sürgősségi ellátópontra juttatni” – sorolta Álmos Péter, a MOK elnöke.

A kamarától a Híradó mai érdeklődésére azt írták, korábban ígéretet kaptak a Mentőszolgálattól, hogy válaszolnak a javaslataikra „de az még nem érkezett meg”.

#Híradó#Videó#egészségügy#Belföld#orvosi ügyelet#vác#asszisztens#gyerek

Címlapról ajánljuk