Híradó

Ugyanoda kéne járatni a gyerekét, ahol Mauglinak csúfolták az óvónők

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2024. március 4. 17:17

Hiába szeretné másik óvodába íratni az autizmussal élő kisfiát, akit Mauglinak csúfoltak az óvónők – erre panaszkodik az anya. Azt mondja, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat ugyanazt az intézményt jelölte ki, ahol korábban verbálisan bántották a gyerekét. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az lenne a legfontosabb, hogy a fiú biztonságos közegbe kerülhessen. Az ügyben sem az illetékes szakszolgálat, sem pedig az Észak-Budapesti Tankerületi Központ nem válaszolt az RTL Híradó megkeresésére. 

„Úgy érzem, hogy fogy az energiám velük szemben” – ezt annak az ép értelmű, de nem beszélő, autizmussal élő kisfiúnak az anyukája mondta ezt sírva, akinek a történetét február elején mutatta be az RTL Híradó.


A gyereket az óvónők gyakran gúnyolták és folyamatosan kiabáltak vele, ezért a kisfiú félt bemenni a csoportszobába és a viselkedése is megváltozott az anyukája szerint. Az alábbiakat az édesanya rögzítette titokban.

„Gyere Maugli. Ott a Maugli!

Betörjük a Mauglit.

Na gyere Áden keresd meg a jeledet az ordítás helyett.

(Kiabálást hallani – a szerk.)

Hagyd már abba!!! Hol a lufi? Keresd meg a jeledet, anyád választotta!”

Az óvónőket azóta elküldték az intézményből, de a kisfiút az anyukája így is másik intézménybe szeretné átíratni.

Kértem, hogy jelöljenek ki neki új óvodát és azt a választ kaptam, hogy továbbra is járassam a bántalmazó intézménybe

– mesélte a Híradónak az édesanya.

Erről a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat tájékoztatta az anyukát, miután a szakembereik megvizsgálták a kisfiút. 

Abbahagyta a körömrágást

Az édesanya nem szeretné ugyanoda járatni a gyerekét, azt mondta azért, mert nem érzi biztonságban ott őt.

Áden abbahagyta a körömrágást, megint olyan mosolygós. Mert egyébként ő nagyon mosolygós csak, amikor itt az oviban történtek a dolgok, akkor annyira más volt

– tette hozzá.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az lenne a legfontosabb, hogy a gyerek számára biztonságos közegbe kerülhessen. De nem csak ez a gond.

A Pedagógiai Szakszolgálatnak ezen belül a szakértői bizottságnak nem az a feladata, hogy konkrét intézményt jelöljön meg, hanem azt kell kijelölnie, hogy a gyereknek milyen fejlesztésre van szüksége. Tehát mivel kell rendelkeznie az intézménynek, amit majd a tankerületi központ jelöl ki

– mondta Nagy Erzsébet, az PDSZ ügyvivője.

Az üggyel kapcsolatban az RTL Híradó megkereste az Észak-Budapesti Tankerületi Központot és a Fővárosi Pedagógiai Szolgálatot is, de nem tudtak vagy nem akartak válaszolni a kérdésekre.

#Híradó#Videó#óvoda#autista#bántalmazás#ma

Címlapról ajánljuk