Híradó

100 gramm helyett 65 – ugyanannyit fizetünk kevesebb áruért

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2024. március 1. 17:57

Mától kötelező az üzletekben figyelmeztető felirattal jelölni azokat a termékeket, amelyeknek csökkentette a gyártó a méretét. De több boltban még nem helyezték ki a felkiáltójeles címkéket, a kereskedők március közepéig kértek haladékot a fogyasztóvédelmi hatóságtól. Az egyik nagy üzletlánc szerint az új tájékoztatással a vásárlók járnak jól, mert így könnyebben észreveszik a zsugorodó termékeket.

Hiába az új tájékoztató, sok vásárló elolvasás nélkül megy el mellette, pedig az üzletekben azokat a termékeket jelölik meg, amelyeknek az elmúlt fél évben csökkent a kiszerelése, ahhoz képest amekkora 2020 január és 2023 júliusa között volt. Az RTL stábja talált olyan piros felkiáltójellel jelölt terméket, ami a megszokott 10 dkg helyett már csak 65 grammos volt. És volt olyan felvágott is, aminél már a csomagolás is zsugorodott, annyival csökkent a termék mérete. A figyelmeztető feliratokat az 1 milliárd forintnál nagyobb forgalmat bonyolító boltokban kötelező kihelyezni március 1-től. Az erről szóló rendelet egy hete jelent meg.

100 gramm helyett már csak 65, maradhat? – ugyanannyit fizetünk kevesebb áruért
Csökkentett kiszerelésű sajt az egyik áruház polcán


Hogy ez mekkora terhet ró az üzletekre és mekkora büntetésre számíthatnak azok, akik elmulasztják a vásárlók tájékoztatását, kiderül a riportból.

A csökkenő kiszerelésű termékek listáját pedig ide kattintva nézheti meg.

#Híradó#Videó#top hírek#élelmiszer#Gazdaság#üzlet#csökkenés#kereskedők#büntetés

Címlapról ajánljuk