Híradó

„Ez tiszta cenzúra” – reagált az RTL-nek Benedek Ágota a könyve miatt is kiszabott félmilliós Libri-büntetés kapcsán

rtl.hurtl.hu

2024. február 29. 16:46

Részben Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt 500 ezer forintos bírságot szabott ki a Pest Vármegyei Kormányhivatal a Librit – írta meg a Magyar Narancs. Az írónő az RTL-nek elmondta, őt nem értesítették erről, csak a cikkből tudta meg, mi történt, azonban nem lepődött meg a bírságon. Abszurdnak és egyenesen cenzúrának tartja a kiszabott büntetést, ami szerinte sötét jövőt fest, de elárulta, miért tartja mindezek mellett megmosolyogtatónak is az ügyet.

Az egyik budapesti Libri üzletben a Libri Kiadó által megjelentetett Állva maszturbálok az ajánlott könyvek kiemelt polcán kapott helyet, amit az ellenőr a reklámtörvényben foglaltakkal összeegyeztethetetlennek vélt – írta a Magyar Narancs, így félmillió forintra büntette a kormányhivatal a Librit, részben Benedek Ágota könyve miatt. 

Benedek Ágota az RTL-nek hosszan kifejtette véleményét a büntetés kapcsán. Szerinte ezek után egyszerűen nem lenne logikus, a boltokba olyan könyveket kipakolni, amik „problémások”, így kerülnek majd ezek a művek egyre lejjebb, vagy a pult alá. Új részlet, hogy a kormányhivatal bírságai már nemcsak a gyermekvédelminek nevezett törvényre, hanem a reklámtörvénybe illesztett gyermekvédelmi bekezdésekre is hivatkoznak – ahogy ebben az esetben is.

Nem lehet a törvény szerint eljárni, a bizonytalanság állandó. Nehéz nem azt látni, hogy az a cél, hogy picit tartsunk mindentől, és az a legjobb, ha semmit nem teszünk, ami inog. Sőt, az a legjobb, ha nem is írunk semmit, akkor nem keveredhet bajba senki

– fogalmazott.

Szerinte önmagában érdekes, hogy ezeket a büntetéseket hogyan szabják ki, és hogyan veszik észre a problémásnak tartott műveket vagy részleteket, de elmondta azt is, szerinte miért nem meglepő és egyben szimbolikus a büntetés, hogyan illeszkedik a kormány propagandájába.

Felmerül a kérdés, hogy akkor tulajdonképpen, nem lehet ilyen témájú könyveket árulni sehol Magyarországon? És ha nem lehet árulni, akkor miért írod?

– az írónő szerint a helyzet nagyon szomorú jövőképet fest.

Csak úgy röpködnek a büntetések

Nyáron a kormányhivatal a Líra könyvesboltjaiban vizsgálta a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kiadványok forgalmazási körülményeit.

Arra jutottak, hogy az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt – írták akkor. Emiatt a kormányhivatal 12 millió Ft fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki és kötelezte a vállalkozást a jogszerű forgalmazás biztosítására.

Az ügy végére pont került. Nyáry Krisztián nemrég bejelentette Facebookon, hogy a Líra pert nyert a kormányhivatal ellen a 12 milliós bírság ügyében.

#Híradó#Videó#Belföld#Libri#gyermekvédelmi törvény#büntetés#Benedek Ágota#állva maszturbálok#fóliázás

Címlapról ajánljuk