Híradó

Tanárok, akik most is kimaradtak a béremelésből, óránként 4300 forintért tanítanak

Barsi FanniBarsi Fanni

2024. február 17. 17:10

Hiába vártak béremelést, nem emelkedett a közoktatásban és a szakképzésben dolgozó óraadó tanárok fizetése. Bár a szakképzésben dolgozóknak is jár az átlagosan 32,2 százalékos béremelés, de a Pedagógusok Szakszervezete szerint ez nem vonatkozik mindenkire. Az általunk megkérdezett óraadó tanár csalódott, azt mondja, ő is épp ugyanannyit dolgozik, mint a kollégái. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal azt írta: az óraadó oktatók óradíja nincs központilag meghatározva.

Néha viccelődve, máskor elkeseredve kértek a tanárok évek óta igazságosabb javadalmazást. Februárban érkezett az első olyan fizetés, amin sokaknál jelentős emelés látszik: a kormány átlagosan 32,2 százalékkal emelte a pedagógusbéreket.

A pályakezdő pedagógusok már átlagosan bruttó 561 000 forintot keresnek, és a bér besorolásonként nő. A béremelés a szakképzésben dolgozókra is vonatkozik – ezt a kormány januárban közölte. A szakképzésben oktatók átlagbérét legalább azonos arányban kell növelni a pedagógusok illetményemelésének mértékével. Kollégáival együtt ebből kimaradt – ezt mondta stábunknak a pápai szakképzési centrumban dolgozó egyik oktató.

Negyedik, de lehet, hogy ötödik éve nem kaptunk emelést. 4300 forint bruttó a díj.

Az óraadó oktatókat megbízási szerződéssel foglalkoztatják, óradíjat kapnak. Úgy tudja, van olyan iskola, ahol emeltek óradíjat, de náluk nem, hiába kérték.

„Speciális tárgyakat tanítunk, amit ugye nem tud mindenki tanítani. Azt gondoltuk, valamennyit kapunk. Bántó, mert ugyanannyit dolgozok, ugyanúgy dolgozok – jó, ugyanannyit azért nem, mert nem vagyok osztályfőnök –, de mindent megteszek hogy ezek a gyerekek sikeres vizsgához jussanak” – mondta a Híradónak az érintett tanár.

Számított az emelésre, miután a köznevelési államtitkár arról írt az iskolaigazgatóknak, hogy az óraadó pedagógusok minimum óradíját 5288 forintra emelik.

Ez viszont a megbízási szerződéssel dolgozó óraadókra nem vonatkozik a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint. Csak olyan alkalmazottakra igaz, akik túlóráznak vagy helyettesítenek.

„A köznevelésben is csak azokra a kollégáinkra vonatkozik az emelt óradíj, akik helyettesítenek, illetve túlmunkát végeznek. Tehát azok, akik a köznevelésben szintén óraadóként dolgoznak, ők nem kapnak emelést, ugyanígy jártak el – egyébként teljesen jogszerűen – a szakképzésben is” – magyarázta Gosztonyi Gábor, a PSZ elnöke.

Az szakszervezet azt javasolja, az óraadók béralkuval próbáljanak magasabb óradíjat kiharcolni.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal annyit írt a Híradónak válaszul: az óraadó oktatók óradíja nincs központilag meghatározva.

#Híradó#Videó#Belföld#oktatás#oktató#tanár#fizetés#béremelés#pedagógusbér#top hírek

Címlapról ajánljuk