Híradó

Sereghajtó a magyar minimálbér, saccolni se merik, mikorra zárkóznak fel Európához a magyarországi bérek

Velti LászlóVelti László

2024. február 4. 17:56

Sereghajtó maradt a magyar minimálbér, hiába emelték 15 százalékkal. Csak Romániát és Bulgáriát előzzük meg 22 tagállam rangsorában, ahol kötelező legkisebb fizetést írnak elő. Ezt a Portfolio szúrta ki az unió illetékes intézményének friss összesítéséből. Úgy számolnak, a lengyel és a cseh minimálbér is magasabb, pedig ott már olcsóbb egy bevásárlás, mint Magyarországon.

Tavaly nyárra Magyarországon zuhant a második legnagyobbat a minimálbér vásárlóértéke az Unióban – az Európai Bizottság korábbi kutatása szerint. Ám a recesszió ellenére már december elsejével tovább emelték, 15  százalékkal, havi bruttó 266.800 forintra.

Az emeléssel Romániát és Bulgáriát előzi, vagyis a harmadik legalacsonyabb a magyar minimálbér a 22 tagállam közül, ahol kötelező legkisebb fizetést írnak elő. A miniszterelnök a vásárlóerő növekedését várja az új magyar minimálbértől.

Máshol is emelkedett a minimálbér. A lengyel bruttó már 40 százalékkal, a cseh pedig 10 százalékkal magasabb a magyarhoz képest. Pedig ezekben az országokban már olcsóbb az élelmiszer, mint nálunk a jegybank szerint. 

A GKI úgy számol, hogy az Unió egyik legszegényebb tagállama lett Magyarországból.  

A lakosság kétharmada az úgy éppen, hogy csak kijön a fizetéséből az ilyen jövedelmek mellett. És ha a minimálbér alacsony, akkor nyilván a fölötte levő bérek sem túl magasak, hiszen minimálbéren lehet bármikor munkaerőt találni

– véli Molnár László a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.  

A szakszervezetek csalódottak, amiért sereghajtó maradt a magyar minimálbér. Hogy mit gondol a szakszervezet és mit a kormány arról, hogy mikor érheti utol a magyar minimálbér az uniós átlagot, kiderül a videóból.

#Híradó#Videó#Gazdaság#minimálbér#Belföld#sereghajtó#európai unió#rtl#top hírek#Európa

Címlapról ajánljuk