Híradó

Még az akkumulátor szót is kerülték az új akkumulátoripari üzem esetében, azt sem árulták el, milyen anyagokkal fognak dolgozni

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2024. január 14. 17:11

Évente 62 tonna ragasztó felhasználásával több száz kiló veszélyes hulladék keletkezik majd a Debrecenben épülő kínai akkugyár által üzemeltetett, és amellett épülő csarnokban – ez az új üzem környezeti hatástanulmányából derül ki. De hogy pontosan milyen vegyi anyagokkal dolgoznak majd, azt üzleti titokra hivatkozva nem árulják el a Mikepércsi Anyák civil szervezet szerint. A kínai CATL tájékoztatása szerint a csarnokot raktározásra, illetve akkumulátorok összeszerelésére és bontására fogják használni.

A kínai CATL akkumulátorgyárnak még csak a betongerendái állnak, a háttérben azonban már majdnem kész egy másik csarnok. Egy magyar cég építi és a CATL fogja bérlőként használni – ezt elsőként a Debreciner írta meg. Itt nem gyártani, hanem csak összeszerelni fognak akkumulátorokat, illetve a selejtes eszközöket szétszerelni. Az üzem környezeti hatástanulmányában az olvasható, hogy ez évente 62 tonna ragasztó felhasználásával és több száz kiló veszélyes hulladék keletkezésével jár.

Az engedélyben szerepel, hogy itt ragasztani fognak, illetve szétbontani. Szerettük volna megnézni, hogy milyen anyagokat fognak felhasználni. Döbbenten látjuk, hogy ezek a táblázatok üresek

– mondta az RTL Híradónak Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület elnöke.

Üzleti titokra hivatkozva nem jelölték meg azt sem, hogy pontosan milyen anyagok használatából keletkezik majd veszélyes hulladék. Az akkumulátorgyár ellen rendszeresen tiltakozó mikepércsi anyák civil csoport ügyfélként be fog kapcsolódni az eljárásba. A dokumentációban az akkumulátor szó nem is szerepel, helyette

elektromobilitást biztosító újratölthető energiatároló modulokról írnak.

A civilek legfőbb kifogása az új akkumulátoripari üzem ellen az, hogy szerintük megpróbálták eltitkolni, hogy milyen tevékenységhez is épül a csarnok.

Amikor elkezdik építeni ezt az épületet, akkor ez nem közben derült ki, hogy itt „jajj meggondoltuk magunkat és mégsem raktár lesz, hanem egy...lehet, hogy akkubontó?” Ki tudja ezt megmondani, hogy mit fognak itt csinálni, ha az engedélyben sem szerepel?

– tette hozzá Kozma.

A CATL közleménye szerint elsődlegesen raktározási, kisebb részben akkumulátorszerelési és -bontási tevékenységre fogják használni a csarnokot, és a növekvő üzleti igények miatt döntöttek a bérlés mellett. A hatástanulmányban írnak arról is, hogy több veszélyes anyagból, például kobaltból és nikkelből felépülő vegyi anyagokkal fognak dolgozni.

Ezek olyan vegyi anyagok, amelyeknek van valamilyen kellemetlen egészségügyi hatása, ami azt jelenti, hogy ha a szálló porként vagy valamilyen módon belekerül az emberi szervezetbe, akkor problémát okoz. Ez lehet különböző irritáció, rákkeltő hatás

– mondta Fábián István, a Debreceni Egyetem vegyészprofesszora.

Az új üzemmel kapcsolatban vasárnap mind a kínai céget, mind a debreceni önkormányzatot hiába kereste az RTL Híradó. Az akkumulátor-összeszerelés a tervek szerint augusztusban indulhat. A környezeti hatástanulmányban az olvasható, hogy az üzem működésének hosszáról Debrecen városa és a kormány fog megállapodni. Ez több évtized lesz, várhatóan 50 év.

#Híradó#Videó#top hírek

Címlapról ajánljuk