Híradó

A karácsony előtt kirúgott takarítók állítják: már vendégmunkások dolgoznak a helyükön

Velti LászlóVelti László

2023. december 20. 16:52

Takarítókat küldtek el egy gyöngyösi üzemből, akik azt állítják, vendégmunkásokat foglalkoztatnak majd helyettük. Azt mondják, múlt héten még a Fülöp-szigeteki munkavállalókat készítették fel, és most váratlanul bontottak velük szerződést, karácsony előtt. Ez elfogathatatlan a Momentum térségi országgyűlési képviselője szerint. Gulyás Gergely miniszter néhány hete azt ígérte, a cégek csak akkor alkalmazhatnak külföldit, ha nem találnak magyar munkaerőt.

Kilátástalan helyzetükre panaszkodnak az elküldött takarítók. Egy gyöngyösi üzem egyik alvállalkozója foglalkoztatta őket. Van köztük, aki évek óta a gyárban dolgozott. Félnek, ezért nem nyilatkoztak. Kamerán kívül viszont azt mondták, ez a karácsony előtti hét is úgy indult, mint a többi.

Reggel, ahogy a gyárba értek, köpenyt húztak a dolgozók. Azt mondják, akkor közölték velük, hogy a munkát többé már nem vehetik fel. Vagyis az utolsó, a januárban érkező fizetésük sem lehet teljes havi bér.

Egyszerre 16 takarítót küldtek el Gyöngyösről, akik most a Momentum térségi országgyűlési képviselőjétől kértek segítséget. Lőcsei Lajos szerint elfogadhatatlan, hogy szerződést bontottak a dolgozókkal.

„Múlt héten egy közel 20 fős filippínó vendégmunkás csapatot tanítottak be, és állításuk szerint ők maradtak a cégnél, a magyar dolgozókat pedig elbocsátották” – mondta a híradónak a képviselő.

A Híradó kérdezte az alvállalkozót is, miért küldte el az alkalmazottakat, de nem válaszolt a megkeresésre.

Alig néhány hete a Continental makói gyárából bocsátottak el dolgozókat. Közülük többen azt nyilatkozták Híradónknak, hogy a vendégmunkások érkezése miatt. Ezt a cég vezetői cáfolták. Gulyás Gergely pedig vizsgálatot ígért, és azt mondta, akár törvényi szigorítás jöhet.

„Ha konkrétan azt látjuk, hogy felvesznek külföldieket és aztán elbocsájtják a magyarokat, ezt egy vizsgálat derítse ki először is, tehát én innen nem tudok ítéletet mondani a Continentallal kapcsolatosan, de ha ez kiderül, akkor meg kell vizsgálni, hogy milyen eszközeink vannak akár felügyeleti bírság kiszabására, akár más szankciókra” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter november végén.

Egyelőre 8-10 ezer filippínó dolgozik Magyarországon – ezt a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítők szövetségének alelnöke nyilatkozta a HR Portálnak. Azt mondta, jövőre akár a többszörösére ugorhat a számuk.

#Híradó#Videó#Belföld#vendégmunkás#kirúgás#munka#munkahely#top hírek

Címlapról ajánljuk